АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

ДЕЛЕГАЦИЈЕ АМБАСАДА ШВИЦАРСКЕ И ШВЕДСКЕ И УНДП-а У ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ ПЕТРОВО

Петрово, 24.7.2017

У радној посјети општини Петрово данас су боравиле делегације амбасада Швицарске и Шведске у БиХ као и представници УНДП-а, с циљем да лично стекну увид у реализацију пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, који се, осим у Петрову, реализује у још 19 локалних заједница Босне и Херцеговине.


Реализовани инфраструктурни пројекти у пет мјесних заједница општине Петрово, набављен ултразвучни апарат, бројне обуке које су прошли представници мјесних заједница, формирана мрежа волонтера који ће помагати старијој популацији у удаљеним дијеловима општине, само су неки од досадашњих резултата пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ , који финансирају владе Швицарске и Шведске а реализује Развојни програм Уједнињених нација-УНДП.

Директор за сарадњу Амбасаде Швицарске у БиХ Barbara Datwyler Scheuer je нагласила да Швицарска већ дуги низ година пружа подршку активностима и пројектима који се односе на локалне заједнице, међутим овај пројекат је направио још један додатни корак, јер је спуштен на онај ниво гдје људи заиста живе и реализују своје потребе.

Представник Амбасаде Шведске у БиХ Марио Вигњевић изразио је задовољство чињеницом да општина Петрово континуирано аплицира пројекте и добија подршку Владе Шведске, те нагласио да овај пројекат већ даје добре резултате, јер је већ евидентно јачање улоге грађана у животу и раду општине, као и у имплементацији пројеката.

Замјеник резидентне представнице УНДП-а у БиХ Sukhrob Khoshmukhamedov је рекао да је укупан буџет пројекта 14,5 милиона марака, те да и саме локалне заједнице у његовом финансирању учествују са 30% властитих средстава, што показује да домаће власти осјећају одговорност и да је овај пројекат и њихово власништво. Он је посебно нагласио важност чињенице да су сви реализовани пројекти били идентификовани од стране самих грађана.

Предсједник Скупштине општине Петрово Брано Марјановић упутио је захвалност владама Швицарске и Шведске као и УНДП-у, који кроз овај пројекат пружају велику помоћ комплетном становништву ове локалне заједнице. До сада је од стране пројекта уложено 140.000 а из буџета општине око 42.000 марака.

Након састанка у згради општине делегације су посјетиле Дом здравља „Озрен“, коме је кроз овај пројекат набављен нови ултразвучни апарат, и Мјесну заједницу Кртова, гдје је реализован пројекат асфалтирања и уређења школског полигона.
[ Назад ]