АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

НА ОЗРЕНУ ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ

Петрово, 30.8.2017

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-крсту код манастира Озрен у општини Петрово данас је обиљежен Међународни дан несталих. Истакнуто је да се са ове херојске планине још 129 Срба воде као нестали, јер њихови посмртни остаци никада нису пронађени.


Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић указао је на опструкцију и селективну правду међународних организација, али и институција БиХ у активностима како би се расвијетлили злочини који су почињени над српским народом.

"Ми смо испричали приче које се већ знају, написали све што се могло написати, документовали све што се могло документовати, али коме? Правда је недостижна, селективна су тужилаштва и судови, али морамо наставити причати све док не проради се свијест", поручио је Драгичевић.

Замјеник Директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Невенко Врањеш рекао је да се процес тражења несталих може убрзати само враћањем надлежности тражења несталих у институције Републике Српске и изразио незадовољство радом Института за нестала лица БиХ.

"Институт за нестала лица није успоставио централну евиденцију несталих лица, игнорише институције Републике Српске. Међународна комисија за нестала лица је пристрасна и чува Институт у његовом не раду", рекао је Врањеш.

Он је навео да је још 2008. године пронађено 29 локација са посмртним остацима, а да Тужилаштво БиХ није поступало према дојавама и информацијама, и изразио бојазан да због дужине времена може доћи до промјене конфигурације терена.

На скупу, који се традиционално 12. пут обиљежава на Озрену, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да је од 1996. године број регистрованих несталих цивила и војника са 5280 нарастао на 5505, а још увијек се тражи 1662 лица.

„Ако се буде радило овим темпом којим ради „квази Институт за нестала лица“ наредних 40 година процес тражења неће се завршити“ истакао је Митровић, апелујући на јединство невладиног сектора у процесу тражена несталих. Као оптимистичну наду навео је да је у процедури попис свих мртвачница и гробаља, како би се извршио преглед укопаних или остављених ексхумираних тијела.
„Надам се да ћемо добити праве податке, јер можда има тамо неко ко је остављен а да се за њега не води евиденција“, рекао је Митровић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковићи упутио је апел надлежним органима и институцијама да уложе максимум напора како би се коначно пронашле све жртве, без обзира којој вјери или нацији припадале, да њихови најближи барем могу сахранити њихове кости и доћи на гроб.

30.август, Међународни дан несталих особа се обиљежава као свјетски годишњи догађај у коме се свијет присјећа особа које су нестале као посљедица оружаних сукоба, злочина против човјечности или кршења људских права, а судбина и мјесто укопа су им непознати.
[ Назад ]