АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

ОДРЖАНА СЕДМА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Петрово, 20.9.2017

На данашњем засиједању Скупштине општине Петрово без расправе је усвојен Извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци ове године, у ком је наведено да су од првог јануара до тридесетог јуна ове године укупни буџетски приходи и примици остварени у износу од 1.099.663 марке или 42,58% од планираних средстава за ову годину. Истовремено, укупна буџетска потрошња износила је 1.122.330 марака, што је за 6,55% мање од планираних средстава. Међутим, и поред смањења потрошње мањак прихода у односу на расходе износио је 22.667 марака.

Како је истакао начелник општине Озрен Петковић разлог за мањак прихода у односу на расходе је слабије пуњење буџета од индиректних пореза у првој половини години, што је уобичајено, те нагласио да се ситуација већ поправила и изразио увјерење да ће крај године бити без дефицита.

Одборници су једногласно донијели нови Статут општине Петрово, којим је овај општи акт усклађен са законима о локалној самоуправи и о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе, које је Народна Скупштина Републике Српске донијела прошле године. Једна од измјена у Статуту је чињеница да ће се од његовог ступања на снагу обављање стручних и административних послова за потребе Скупштине општине вршити у Општинској управи, јер по новом Закону о локалној самоуправи општина Петрово не испуњава услове за постојање Стручне службе Скупштине општине.

Одборници су донијели и нову Одлуку о јавним расправама јер се, како је образложено, досадашња одлука у пракси показала превазиђеном и нецјелисходном.

Оно око чега се водила жучна расправа између одборника позиције и опозиције био је приједлог Одлуке о продаји непокретности у Пословној зони Сочковац. Приједлог на крају није добио потребну већину гласова а према изјави начелника Петковића поново ће се наћи пред одборницима на следећем скупштинском засиједању.

Одборници су на овом засиједању донијели одлуке о одобравању грантова и то 15.000 фудбалском клубу „Озрен“, 3.000 марака ФК „Звијезда“ и 10.000 Дому здравља „Озрен“.

Скупштина је донијела одлуку о расписивању јавног конкурса за избор и именовање директора и Управног одбора Дома здравља „Озрен“ као и Управног одбора Центра за социјални рад, којима у задњем кварталу ове године истиче мандат.

Донесен је оквирни Програм обиљежавања Дана и Крсне славе општине као и Одлука о додјели општинских награда и признања.

Према Програму кориштења подстицајних средстава за производњу краставца корнишон у 2017. години, који је донесен једногласно, за сваки килограм произведених и предатих корнишона у организованој производњи и откупу пољопривредници ће из буџета општини добити подстицај од 0,05 марака.

Данашње скупштинско засиједање започело је минутом ћутње, чиме су одборници одали почаст дугогодишњем одборнику СО Петрово Југославу Јокићу, трагично настрадалом 26. августа.
[ Назад ]