АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

ВЛАДА ЈАПАНА ОБЕЗБИЈЕДИЛА 800.000 МАРАКА ЗА ДЕМИНИРАЊЕ

Петрово, 9.11.2017

За три локалне заједнице у БиХ, међу којима је и општина Петрово, Влада Јапана обезбиједила је око 800.000 марака намијењених деминирању 337.491 м2 површине загађене минама. Грант уговора за пројекат подршке процесу деминирања у БиХ данас су, на свечаној церемонији уприличеној у амбасади Јапана у Сарајеву, потписали амбасадор Јапана Казуjа Огава (Kazuya Ogawa) и амбасадор Томаж Ловренчич, вршилац дужности директора ИТФ-а (Унапређење људске сигурности), непрофитне хуманитарне организације коју је основала Влада Словеније.
Свечаној церемонији присуствовала је и амбасадор САД-а у БиХ Морин Кормак (Maureen Cormack), јер ће Амбасада САД-а пројекат суфинансирати са 24.000 евра.

Истакавши да је Влада Јапана у опшини Петрово и у 2011. години финансирала деминирање 89.983 м2 начелник општине Озрен Петковић захвалио је за досадашњу и будућу помоћ нагласивши да је „сваки квадратни метар очишћен од мина од изузетне важности“.

„Ваша помоћ и подршка становништву општине Петрово значе сигурнију животну средину, нове површине које ће коначно моћи користити, а посебно је важно што је ријеч о површинама у Спречком пољу. Зато још једном изражавам нашу велику захвалност владама ваших земаља“, рекао је Петковић у обраћању амбасадорима Јапана и САД-а.

Поред општине Петрово у пројекат су укључене и општине Челић и Хан Пијесак.

Јапан је на билатералном нивоу један од највећих донатора у БиХ. Унутар различитих врста помоћи (грант помоћ, помоћ у виду зајма, техничка сарадња, грант у области културе…), помоћ Јапана у БиХ је достигла износ од око једне милијарде КМ у протеклих 20 година, која покрива виталне секторе као што су деминирање, примарна здравствена заштита, образовање, водоснабдијевање, пољопривреда, заштита околиша, инфраструктура и слично. Према најавама из амбасаде Јапан ће наставити подржавати Босну и Херцеговину с циљем доприноса социо-економском развоју у поменутим кључним подручјима.
[ Назад ]