АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ – НАЦРТ БУЏЕТА УПУЋЕН У ЈАВНУ РАСПРАВУ

Петрово, 27.11.2017

На данашњој осмој редовној сједници Скупштине општине Петрово усвојен је нацрт буџета ове општине за наредну годину, према ком ће у општинску касу бити прикупљено 2.590.240 марака, што је за 0,29% више у односу на буџет ове године.

Порески приходи планирани су у износу од 1.876.400 КМ или 3,99% више док су непорески приходи планирани у износу од 280.810 марака, односно 15,64% мање него у овој години. Значајно повећање планирано је од накнада за кориштење минералних сировина и то са 45 на 68 хиљада а оствариће се од концесионих накнада од предузећа „Техногас“ Какмуж, „Месер“ Сочковац и „Геокоп“ Дервента.

За текуће расходе планирано је 2.066.180 КМ, што је за 1,17% мање у односу на план за 2017. Годину. За 8,03% планирано је повећање расхода за лична примања због обавезе примјене новог Појединачног колективног уговора од 01.01.2018. године. Иако ће цијена рада бити смањена са 110 на 100 марака и примјењиваће се најнижи коефицијенти, ипак је дошло до повећања ових расхода, наведено је у образложењу.

За капитална улагања планирано је 280.640 марака, што је повећање од 41,71% а средства ће бити утрошена за учешће у пројектима „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ и „Развој руралног пословања“, затим за изградњу пута у Туристичкој зони Калуђерица, асфалтирање путева на подручју општине по принципу „марка на марку“, изградњу уличне расвјете те израду истражне хидрогеолошке бушотине и бунара питке воде у Калуђерици.

Нацрт буџета упућен је у јавну расправу а свим заинтересованим органима, организацијама, институцијама и грађанима дата је могућност да своје примједбе, сугестије, коментаре и приједлоге дају писмено, путем мејла или непостредно на расправи која ће се одржати првог децембра.

Одборници су на овом засједању донијели и Програм зимског одржавања улица, локалних и некатегорисаних путева, којим је прецизирано које путеве и улице ће одржавати ЈКП „Вода“ Петрово а који путни правци ће се чистити личним радом грађана уз обезбјеђење потребне количине погонског горива од стране општине.

Одборницио су донијели одлуку о продаји непокретности у Пословној зони Сочковац површине 5364 м2. Почетна цијена непокретности је 48.094 КМ а продаја ће бити извршена путем лицитације.

Данас је верификован одборнички мандат Љубиши Самарџићу из Карановца, као следећем на листи Српске радикалне странке Републике Српске, због смрти досадашњег одборника ове странке Југослава Јокића.
[ Назад ]