АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

ПРОБЛЕМ ЗАТРОВАНЕ СПРЕЧЕ: У ЛУКАВЦУ ЗАСИЈЕДАО КШЦЗ, ОПШТИНА ПЕТРОВО У СТАЛНОМ КОНТАКТУ СА НАДЛЕЖНИМА

Петрово, 3.5.2018

У Лукавцу је у понедјељак одржана прва ванредна сједница Кантоналног штаба ЦЗ Тузланског кантона, на ком је извршена анализа ситуације изазване акцидентом на таложници „Бијело море“ предузећа „Сисецам Сода Лукавац“ 27. априла, који је проузроковао загађење околног земљишта и ријеке Спрече.


Учесници састанка дефинисали су закључке, којима је између осталог, лукавачка Сода задужена да свим релевантним субјектима достави податке везане за акцидент и предузме мјере у складу са Оперативним планом за инцидентна загађења, Планом спречавања несрећа већих размјера те Спољним планом интервенције. Менаџменту предузећа је наложено да убрза процес примјене новог типа таложника који би спријечио настанак сличних акцидентних ситуација.

Од надлежних институција се очекује одређивање и провођење санационих и заштитних мјера, како би се последице по околиш свеле на најмању могућу мјеру.

Од општина у сливу ријеке Спрече очекује се покретање иницијативе према надлежним институцијама с циљем добијања помоћи за санацију последица акцидента.

„Представници општине Петрово су у сталном контакту са РУ ЦЗ, „Водама Српске“ и федералним општинама у доњем току ријеке Спрече. На терену смо сво вријеме пратили ситуацију и сада чекамо резултате анализа узетих узорака. Чињеница је да ријека Спреча није у надлежности општине али сматрамо да њено загађење, посебно ово последње, навјећи утицај, негативан, има управо на локалне заједнице у њеном сливу и грађане који ту живе. Због тога ћемо у наредном периоду бити укључени у рјешавање проблема колико год нам то закон дозвољава, и надам се допринијети коначном рјешењу“, рекао је начелник општине Петрово Озрен Петковић.
[ Назад ]