АдминистрацијаНачелник Скупштина Сервис грађанаПословни именикГрадски превозГАЛЕРИЈA СЛИКАКонтакт

Вијести

ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ И „ВОДА СРПСКЕ“ БОРАВИЛИ У ПЕТРОВУ

Петрово, 8.5.2018

Екипе Јавне установе "Воде Српске" и општине Петрово у наредном периоду обићи ће водотоке на подручју општине и лоцирати проблематична мјеста да би се израдила одоговарајућа студија за регулацију бујичних потока који дуже вријеме праве проблеме овој локалној заједници.
Ово је договорено на данашњем састанку представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, "Вода Српске" и општинске управе Петрово.


Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Чедомир Стојановић рекао је новинарима да ће наведена студија и подаци бити искориштени и за израду техничке документације регулације водотокова и уклањања неких недостатака, првенствено на ријечици Јадрини, којој ће се приступити по прибављању неопходних средстава.

Након што локална управа сачини попис штете, Стојановић је најавио и помоћ погођеним пољопривредницима средствима ресорног министарства или Владе Српске у складу са могућностима. Он је навео да је током невремена 5. и 6. маја, на подручје Петрова пала киша у количини од 100 литара по метру квадратном, што је довело до изливања бујичних потока и рјечица, које су проузроковале знатну штету.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић захвалио је на данашњој посјети и изразио наду да ће договорене мјере бити реализоване.
"Данас Цивилна заштита ради на санацији мјесне заједница Карановац, комунално предузеће је ангажовано у Калуђерици, приватни извођач у Какмужу, а предузеће Геокоп ушло је у корито Јадрине", навео је Петковић и појаснио да је ријеч о инфраструктурним санацијама. Он каже да је за рјешење проблема уништеног моста у Порјечини одржан састанак и са представницима Оружаних снага БиХ, са којима ће се размотрити постављање привременог понтонског моста, а јутрос је представник предузећа "Ширбеговић" из Грачанице изашао на лице мјеста да би се израдио пројекат за мост уколико варијаната са понтонским мостом не успије.

Кризни штаб општине Петрово, након невремена од 5. и 6. маја, донио је одлуку о проглашењу ванредне ситуације, а према првим проћенама, само на инфраструктури штета је најмање пола милиона марака.

Помоћ у санацији штете затражена је од надлежних републичких институција, Републичке управе Цивилне заштите, Министарства одбране БиХ, од УНДП-а и других домаћих и међународних организација.

Према информацијама са терена, око 20 домаћинстава и неколико привредних субјеката је поплављено, више од стотину стамбених и помоћних објеката је заплављено, огромне су штете на путевима, уништен је мост у Порјечини, чиме је комплетна мјесна заједница Кртова одсјечена од остатка општине.

Оштећења су претрпјели и други мостови у свим насељима, а посебно мост на ријеци Јадрини на путу према манастиру Озрен
[ Назад ]