Средње школе

Средњошколски центар “Петрово”
У фебруару 1993. године због ратних догађаја на простору БиХ и потребе похађања средње школе за ученике са простора Озрена и оне који су избјегли из градова: Тузле, Лукавца, Грачанице, Маглаја, Завидовића и Бановића, уз подршку Министарства просвјете у Петрову је формиран пункт добојских средњих школа.
У просторијама Основне школе „ Вук Караџић“ 326 ученика са Озрена и шире похађа  наставу у тешким околностима. За отворени пункт бринуо се професор физике из Добоја Радован Петровић, а у име општине Петрово повјереник за средње образовање био је Станко Пољашевић. Наставу су изводили професори који су прије рата радили у Грачаници и дио наставног кадра из Добоја. Радило се по скраћеном програму и наставна година окончана је крајем јуна 1993. године.СШЦ “Петрово” 1993. годинаТада се родила идеја о формирању самосталне средње школе а иницијатори су били Станко Пољашевић, Душан Вуковић и Младен Томић. Напори су уродили плодом и школа је регистрована у јуну 1993. године. Извршни одбор општине Петрово предложио је сједиште школе у пространом школском објекту основне школе „Свети Сава“ Какмуж. Основни разлог је био постојање старе школске зграде у коју су се након мањих улагања могли уселити средњошколци и могућност већег прилива ученика из сусједних села Сочковац, Карановац и Бољанић. Школски одбор основне школе из Какмужа одбацује наведени предлог.

Од септембра 1993. године први пут у историји Озрена и општине Петрово уписује се 98 ученика у један разред машинских техничара, један разред аутомеханичара и два разреда трговаца. Школа је добила сједиште у Петрову, користећи двије учионице основне школе и двије учионице у старом, напуштеном школском објекту. Услови рада били су изузетно тешки. Ученици и професори донијели су дио намјештаја од својих кућа, прозори су заштићени најлонима а пећи за гријање обезбиједио је Црвени крст. Од наставних средстава и учила имали смо само креду и старе табле. За зборницу је кориштена просторија од 5 квадрата у којој је осим пећи била обијена зелена џезва и 5 шољица за кафу. Око школе су често падале гранате али су ученици редовно долазили на наставу иако је велики број путовао пјешке преко 10 километара. За првог директора изабран је Младен Томић. Школска 2003/2004. година завршена је регуларно а најважније је да није било несрећних случајева. Школску 1994/95. похађају 202 ученика у оквиру 8 одјељења. Школи у походе долазе пјесници, драмски умјетници, ученици крећу на школска такмичења.

Школска година настављена је крајем октобра 1995. године са 98 ученика. Многи су избјегли и никада се више нису вратили у наше школске клупе.

У мирнодопским школским годинама број ученика је растао. Од предсједника Републике Српске 28.9.1996. године школа је добила признање „Орден Његоша трећег реда“ за изузетне резултате у раду постигнуте у ратним и поратној 1996. години.  Школски објекат је дограђен 1997. године (хол, мокри чворови, канцеларијски простор, школска кухиња и архива). Ученици су редовно учествовали на школским такмичењима гдје су постизани значајни резултати. Најбољи на добојској регији био је наш машински техничар 1998. године, аутомеханичар, фудбалска екипа 1997. године итд.
                  
Централно гријање уведено је 1998. године, дограђена је једна учионица 1999. године, изграђена радионица 2002. године, реновиран стари објекат 2003. године и дограђена котловница 2007. године.

Школа данас има савремене кабинете информатике, машинске и економске групе предмета. Услови рада су изузетно добри али је проблем, мали број ученика. Тренутно их је 124 у оквиру 6 одјељења економске и машинске струке.
                        
За протеклих 18 година рада, у школи је радило преко 50 професора различитих струка, водила су је три директора (Младен Томић, Новак Никић и Душан Цвијановић). Средњошколску диплому стекло је преко 800 машинских и економских техничара, аутомеханичара, бравара, варилаца, лимара и трговаца. Велики број ученика који су завршили средње образовање у СШЦ „Петрво“ Петрово, завршило је и високо образовање, а један број бивших ученика  ове школе сада су професори у школи.

У школи су тренутно запослена 24 радника од којих 19 ради у настави, а 5 ван наставе.
У настави се примјењују најновије информационе технологије, а визија школе је – остварити мјесто у друштву најбољих.СШЦ “Петрово” 2011. година