НА ОЗРЕНУ ОДРЖАН СКУП ПОДРШКЕ СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

Велики број вјерника окупио се данас у поподневним часовима у порти манастира Озрен како би молитвом били уз своју браћу Србе у Црној Гори и како би им мирним скупом послали подршку у њиховој борби за очување српке вјере и српских светиња.

„Окупили смо се данас овдје у озренској светињи да пружимо подршку нашој браћи Србима у Црној Гори, да дигнемо свој глас против отимања српских светиња”, истакнуто је након служења молебана Пресветој Богородици.

„Помолили смо се Пресветој Богородици и свим светитељима божијим за спас наше браће, за спас наших светиња у Црној Гори и на Косову и гђе год да се налазиле. Да наша браћа у Црној Гори виде да их подржавамо ми са Озрен планине и из околних мјеста, да смо уз њих, молимо се Богу за њих и призивамо божију помоћ, да Господ то ријеши на најбољи начин, да се сви радујемо и да се браћа не дијеле“, рекао је игуман Гаврило, старјешина манастира Озрен.

Након молебана, испред порте манастира раширен је транспарент подршке. Окупљени грађани поручили су да данашњи скуп нема политички предзнак, већ представља подршку очувању православља у Црној Гори.

„Сматрамо да немамо право да будемо нијеми посматрачи овога што се дешава Србима у Црној Гори, да нашу побуну дугујемо будућим нараштајима“, речено је на скупу који је завршен бакљадом уз поруку „да ће свјетлост српске вјере побиједити мрак црногорског режима“.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник. Усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.