ЗАХВАЉУЈУЋИ ПОМОЋИ ОПШТИНЕ ПРОЉЕТНА СЈЕТВА НА РЕКОРДНИМ ПОВРШИНАМА

На територији општине Петрово протеклих дана трактористи и остали власници пољопривредних машина имају пуне руке посла. Наиме, као никада до сада, становници ове локалне заједнице засукали су рукаве и кренули у обраду и припрему земљишта за прољетну сјетву.

Не би то било тако да протеклог викенда није извршена подјела 820 сјеменских пакета, за засијавање четири или два дунума кукуруза, и 25 килограма сјеменског кромпира, скупа са вјештачким ђубривом за обје култуте. Све ово, набављено је средствима буџета општине а на иницијативу начелника Озрена Петковића.

Право на сјеменске пакете имала су сва домаћинства ове локалне заједнице, јер у јавном позиву упућеном од стране начелника општине, није било критерија. Помоћ је понуђена свима а требало је само телефонски пријавити коју културу и колику површину желите засијати. Мјештани су овај вид помоћи оцијенили као изузетно добар те захвалили прије свега начелнику општине.

Начелник Петковић је приликом подјеле пакета рекао да је циљ ове акције да се суграђанима помогне да обезбиједе довољне количине хране за своје породице, те да на што безболнији начин преброде економске последице пандемије корона вируса.

Ако се узме у обзир чињеница да према последњем попису на територији општине Петрово живи око 2.560 домаћинстава те податак да је сјеменске пакете преузело њих више од 800, долази се до резултата да ће кукуруз и кромпир засијати преко 30% домаћинстава. Изражено у површинама, кукуруз ће се засијати на 250 хектара а кромпир на око 113 дунума.