НАРЕДНИХ ДАНА ПОЧИЊУ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ МОСТА НА РИЈЕЦИ СПРЕЧИ

Начелник општине Петрово Озрен Петковић потписао је Уговор о санацији моста на ријеци Спречи са одабраним извођачем радова, фирмом „Плоско бетон“ Осјечани Доњи, чиме је окончана тендерска процедура и започела реализација овог пројекта.

Ради се о мосту на путу Петрово-Ораховица, који је знатно оштећен током ратних дејстава на овом простору. Тада је уништена распонска конструкција дужине 1200 цм а мост је привремено оспособљен за саобраћај тако што је један од три распона моста замијењен шљунчаним насипом, што је ријечно корито сузило за 12 метара.

Како је предвиђено пројектом, поред изградње недостајућег дијела моста, биће саниран постојећи дио, што подразумијева скидање постојећих ивичних греда са оградом и извођење нових, које надвишују коловоз за 20 цм, а које ће, за разлику од постојећих, имати функцију заустављања аутомобила и спречавања његовог пада у ријеку приликом удеса, поледице или неке друге незгоде. Предвиђена је и изградња новог обалног ослонца с крилним зидовима као и уградња два сливника.

Уговорена вриједност радова је 87.516 КМ а рок за завршетак 90 календарских дана.

Укупна вриједност пројекта већа је за око 20.000 КМ, колико коштају носиве греде, а које је општини Петрово поклонила компанија „Ширбеговић“ из Грачанице.

„Ово је веома значајан пројекат за нашу општину јер ћемо његовом реализацијом трајно ријешити проблем настао још у току рата. Ријечно корито биће проширено за више од десет метара, што ће значајно умањити ризик од изливања Спрече у овом дијелу, а биће повећана и сигурност учесника у саобраћају. Захваљујем компанији Ширбеговић на значајној помоћи у реализацији пројекта“, рекао је начелник Петковић.

Поред санације овог моста на ријеци Спречи општина Петрово припрема и изградњу моста на путу Порјечина-Миричина, гдје је у мају прошле године стари мост под теретом камиона пао у ријечно корито, чиме је потпуно прекинута ова путна комуникација. Тендерска процедура је у току а након избора најповољнијег извођача радова кренуће се и у изградњу.