ЗАВРШНИ РАДОВИ НА САНАЦИЈИ СПРЕЧКОГ МОСТА

У току су завршни радови на санацији спречког моста на путу Петрово-Ораховица који ће, према најавама извођача радова, званично бити пуштен у саобраћај до краја ове седмице. Данас се врши асфалтирање коловоза преко моста, у току су и завршни радови постављања заштитне ограде, након чега ће бити постављена и саобраћајна сигнализација, чиме ће сви планирани радови бити окончани. Радилиште је посјетио начелник општине Петрово Озрен Петковић.

„На рјешење овог инфраструктурног проблема чекало се 25 година и сада коначно можемо рећи да се завршава пројекат од великог значаја за цијелу нашу општину. Захваљујем свим институцијама и људима који су били укључени од самог почетка и дали свој допринос реализацији пројекта“, рекао је Петковић, нагласивши да ће упоредо са завршетком радова на мосту бити саниране и ударне рупе на дијелу пута од прелаза пруге у Петрову до изласка на магистрални пут Добој-Тузла. Санирање ударних рупа финансираће општине Петрово и Грачаница, свака на својој територији.

Санација моста започела је 08. августа а извођач радова је фирма “Плоско бетон” Осјечани. Уговорена вриједност радова је 87.516 КМ, средства су обезбијеђена у буџету општине а пројекат санације моста подржала је компанија „Ширбеговић“ донацијом вриједном око 26.000 марака. Ова компанија је општини Петрово поклонила, превезла и уградила носиве греде моста.

Мост на ријеци Спречи на путу Петрово-Ораховица оштећен је током ратних дејстава на овом простору. Тада је у експлозији уништена распонска конструкција дужине 1200 цм а мост је привремено оспособљен за саобраћај тако што је један од три распона моста замијењен шљунчаним насипом, што је ријечно корито сузило за 12 метара.