ОМЛАДИНСКА БАНКА ПЕТРОВО – ПОТПИСНИ УГОВОРИ ВРИЈЕДНИ 6.660 МАРАКА

У Петрову је данас одржана церемонија потписивања уговора са представницима једног микробизниса и 4 неформалне групе младих чији су пројекти одобрени у оквиру програма „Омладинска банка Петрово, којег партнерски подржавају општина Петрово и Фондација Мозаик. Циљеви одобрених пројеката су побољшање услова живота и здравствене заштите дјеце, побољшање услова за рекреативне активности младих те уљепшање центра општине.

„Наш пројекат подразумијева реконсрукцију постојећих голова и табли за кошеве на игралишту у Какмужу, које су у прилично лошем стању. Обзиром на чињеницу да велики број младих за своје рекреативне активности користе овај терен, од великог значаја нам је да том полигону вратимо стари сјај“, рекао је Бојан Васиљевић, који је скупа са колегиницама Николином и Тамаром Томић аплицирао пројекат „За игралиште у Какмужу“

.Миодраг Петровић из Петрова, скупа са групом младих људи из ове мјесне заједнице, аплицирао је пројекат „Дјеца су украс свијета“.

„Нама је друга година да аплицирамо за средства Омладинске банке, прошле године смо направили дјечије игралиште а средствима одобреним овом приликом додатно ћемо га опремити“, рекао је Петровић.

Марина Попадић, Драгана Нешковић и Бојана Михајловић аплицирале су пројекат „Кад се мале руке сложе“, чији је циљ набавка опреме за педијатријску амбуланту Дома здравља у Петрову.

„Планирали смо набавку оксиметара, инхалатора и памучних пелена, што ће значајно побољшати услове рада педијатријске амбуланте, а за породице којима буду неопходни дјечији инхалатори а које нису у могућности да их набаве властитим средствима, они ће бити додијељени бесплатно“, рекла је Марина Попадић.

Одобреним средствима кроз ројекат „За фонтану“ биће обновљена и након више од двије деценије стављена у функцију фонтана у спомен-гробљу у центру Петрова. За наведена четири пројекта општина Петрово и Фондација Мозаик обезбиједиће укупно 4.660 марака.

По први пут од постојања Омладинске банке Петрово додијељена су и средства у висини од 2.000 марака за покретање микробизниса. Маринко Цвјетковић из Петрова ова средства ће искористити за свој микробизнис под називом „Димњачар Прашко“.

„Пошто у нашој општини не постоји димњачар у томе сам препознао шансу за покретање бизниса и ова средства ће ми бити одлична финансијска ињекција за почетак“, истакао је Цвјетковић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић истакао је да ова општина скупа са Фондацијом Мозаик пројекат „Омладинска банка“, са краћим прекидом, реализује од 2010. године.

„Овај пројекат је у протеклим годинама показао своју оправданост, јер се кроз њега анимирају млади да рјешавају неке проблеме које су препознали у свом мјесту живљења. Надам се да ће овај пројекат трајати и у наредним годинама и моја жеља је да се укључе млади од Карановца до Кртове, да у својој средини допринесу бољем квалитету живота. Ово јесу условно речено ситни пројекти, али ако знамо да ситнице живот значе, онда све добија другу димензију“, истакао је начелник Петковић.

„Сарадња са општином Петрово траје већ годинама и ми смо прошле године потписали меморандум којим смо се обавезали да ћемо до 2023. године подржати око 24 пројекта и 4 микробизниса младих људи. Надам се да ћемо и на наредном јавном позиву имати још пројеката и микробизнис, а ми ћемо средства сигурно пронаћи. Волимо рећи да паре нису проблем, паре има Омладинска банка“, поручио је Жељко Пауковић, директор програма „Омладинска банка“.

Нови јавни позив на који са својим пројектима могу аплицирати млади из општине Петрово расписан је 15. априла и отворен је до 10. маја.