ОДРЖАНА 18. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ПАРЛАМЕНТА

За текућа и инвестициона улагања у одржавање локалних улица и путева те чишћење пољских канала и ријечних корита у 2023. години из буџета општине Петрово биће издвојено укупно 84.994,10 КМ а средства ће бити утрошена према Програму одржавања путне мреже за 2023. годину који је на данашњем засиједању Скупштине општине усвојен једногласно.


Одборници су били једногласни и код Одлуке о суфинансирању асфалтирања путева по систему „марка на марку“ тако да ће у току ове године, по том принципу, бити обезбијеђена средства за финансирање асфалтирања или пресвлачења новим слојем асфалта следећих путева и улица: пут за Ђуриће у МЗ Какмуж, пут кроз насеље Доњи Поточани у МЗ Какмуж, пут за Грабову косу поред куће Богдана Марушића и пут за Грабову косу поред куће Раде Трифковића у МЗ Карановац. У Карановцу ће се асфалтирати и путеви за Липовац и за Марушића брдо док ће у Петрову новим слојем асфалта бити пресвучено 275 метара улице 9. новембар.


На име капиталног гранта из буџет општине Црквеној општини Порјечина одобрено је 2.330,00 КМ а правним лицима и предузетницима са једиштем у општини Петрово у 2023. години биће субвенционисано 50% трошкова прикључења на водоводну мрежу.


Одборници су на овом засиједању донијели и одлуку о продаји непокретности, неизграђеног грађевинског земљишта у Туристичкој зони Калуђерица, и то 21.628 м2 по почетној продајној цијени од 165.237,92 КМ и плац површине 665 м2 по почетној цијени од 12.216,05 КМ. Поступак продаје биће проведен путем јавног надметања/лицитације.


Борис Ристић из Петрова разријешен је дужности члана Општинске изборне комисије због истека мандата те поново именован за наредни седмогодишњи мандат. За другог члана именован је Ненад Поповић из Сочковца а за предсједника Аница Благојевић из Петрова.


На управљање и кориштење, на период од 5 година, Јавној установи „Културно-туристички и спортски центар“ Петрово дати су Домови културе у Карановцу, Сочковцу и Петрову, с тим да су пословни постори у Дому културе у Петрову изузети из одлуке.


Одборници су донијели и одлуку према којој ће Општина Петрово, ЈУ „Културно-туристички и спортски центар“ и Планинарско друштво „Краљица 883“ организовати 18. Озренски планинарски маратон, који ће се одржати 02., 03. и 04. јуна ове године. Начелник општине својим рјешењем именоваће Организациони одбор манифестације.


На овом скупштинском засиједању усвојене су информације из области борачко-инвалидске заштине и стања безбједности за 2022. годину, као и извјештаји о раду ЈКП „Вода“ Петрово, Народне библиотеке Петрово, ЈУ „Центар за социјални рад“, ЈЗУ Дом здравља „Озрен“, Туристичке организације Петрово, ЈУ Културно-туристички и спортски центар“, Добровољне ватрогасно-спасилачке јединице и Правобранилаштва Републике Српске-сједиште замјеника правобраниоца Добој за 2022. годину-општина Петрово. Усвојени су и планови пословања односно рада у 2023. години ЈКП „Вода“, Народне библиотеке, Центра за социјални рад, Дома здравља „Озрен“, Туристичке организације и Културно-туристичког и спортског центра.


На почетку засиједања одборницима се обратио Жељко Цвијановић из Калуђерице са жељом и намјером да их упозна са проблемом водоснабдијевања у овој мјесној заједници. Истакао је да је проблем у водоснабдијевању настао након бушења артешких бунарева те устврдио да извор Калуђерица, са ког су се мјештани снабдијевали водом деценијама, није пресушио него је одведен у Петрово. Спреман је био, како је истакао, понудити и приједлоге рјешења проблема, али како Пословником о раду Скупштине општине није предвиђена могућност расправе о теми која није на дневном реду засиједања, о његовом излагању одборници се нису очитовали, али је начелник општине Озрен Петковић изразио спремност да за наредно скупштинско засиједање припреми и кандидује ову тачку дневног реда, како би се заједнички дошло до рјешења проблема.