ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ ВАЖНОСТИ РАНОГ ОТКРИВАЊА КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

“Сваки карцином је изљечив ако га на вријеме откријемо, а карцином дојке у раној фази се одстрањује без икаквих посљедица које би утицале на квалитет живота жене. Зато је самопреглед, редовне контроле након 35 година живота, које подразумијевају ултразвучни преглед једном годишње и мамографију једном у двије године, од животне важности”, резиме је вечерашњег предавања које је у Мултимедијалном центру Дома културе у Петрову одржао Доц.др Предраг Лазић, специјалиста опште хирургије из Добоја.


Он је нагласио важност оваквих предавања јер су, на жалост, веома чести случајеви пацијенткиња које се љекару јављају тек кад је болест у последњој фази, кад лијечење није могуће. А све због неког стида, страха од “онога што ће ми наћи”…


“Карцином неће нестати због тога што жена не иде на прегледе, напротив. О овој теми треба да се прича, и на оваквим предавањима али и након њих, кад одете кући, са својим пријатељицама, са онима које из наведених или других разлога не желе доћи на предавање. Што више допремо до њих са овим чињеницама о важности раног откривања карцинома дојке, до што више жена, то ћемо више живота спасити”, речено је на овом предавању.


Предавање на тему “Карцином дојке – важност раног откривања” организовано је под слоганом “Немој да закасниш!”. Организатори су били Општина Петрово и Центар за културу, информисање и спорт.