У СИЖЈУ ОСВЕШТАН СПОМЕНИК ПАЛИМ СРПСКИМ БОРЦИМА

У насељу Сижје јуче је обављен чин освећења спомен обиљежја подигнутог у знак сјећања на 39 хероја из овог мјеста, припадника Војске Републике Српске, који су дали животе бранећи своја вјековна огњишта. Поред њихових имена и фотографија на спомен плочи су и имена три цивилне жртве рата из овог мјеста.

Према ријечима предсједника Вијећа МЗ Сижје Љубана Кулишића градња споменика започела је 2013. године, спомен плоча направљена је 2014. године а постављена тек 2019. године. Са освећењем споменика чекало се све до сада због проблема око легализације његове градње.

„Највећи проблем нам је био што земљиште на ком је изграђен споменик није било преведено на мјесну заједницу, па је прво морао ићи превод земљишта са Министарства школства на Општину па потом са Општине на мјесну заједницу. На крају смо успјели све завршити и уредити, тако да је данас освештан споменик и служен парастос за наше Сижјане који дадоше животе бранећи отаџбину“, рекао је Кулишић, нагласивши да, у односу на број становника, Сижје има највећи број погинулих бораца од свих озренских села.

Средства за изградњу споменика прикупили су мјештани а помоћ од 2.000 марака обезбијеђена је из буџета општине Петрово.

„Моја порука са овог мјеста је да праштамо али да не заборављамо, да се никад не понове страхоте последњег рата који ни једном народу није донио добро. Драго ми је што је и поред бројних проблема коначно окончана изградња споменика и што смо били у прилици да скупа са мјештанима Сижја барем на овај начин одужујемо дуг јунацима“, рекао је начелник општине Петрово Озрен Петковић, који је скупа са предсједником СО Петрово др Зораном Благојевићем почаст погинулим борцима одао и полагањем цвијећа.

Цвијеће су положили и бројни чланови породица погинулих као и представници Општинске борачке организације Петрово.

Прије избијања ратних сукоба на овом простору Сижје, које територијално припада федералној општини Лукавац, имало је 720 домаћинстава. На своја огњишта након рата до данас, како је истакао предсједник Вијећа МЗ, вратило се око 180 Сижјана, углавном старијих лица.