ОДРЖАНА ЧЕТРНАЕСТА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

На данашњем скупштинском засиједању усвојен је Извјештај о извршењу буџета општине Петрово за првих шест мјесеци ове године, у ком је наведено да су укупна буџетска средства износила 1.149.825,00 КМ, укупна потрошња 1.165.334,00 КМ, те да је остварен мањак прихода у односу на рашоде од 15.509,00 КМ. На овај мањак, према ријечима начелника Ођељења за привреду и финансије Жељка Ђурића, највише је утицало смањење прихода од индиректних пореза, који су за 42.854 марке мањи од плана за други квартал ове године.

Када су у питању рашоди за 3,74% мање од плана утрошено је за лична примања а за 17,27% мање за топли оброк. Међутим, рашоди за текуће одржавање извршени су 71,48% од планираних средстава за текућу годину. Како је образложено у извјештају, усљед обилних падавина у мају и јуну дошло је до оштећења на инфраструктурним објектима и поменути рашоди настали су због санирања штета. У поређењу са истим периодом прошле године остварени мањак у овој години је за 7.156,00 КМ мањи.

Подршку већине одборника није добила Одлука о одобравају буџетских средстава за санирање штета од поплава у мају и јуну.

Једногласно је усвојен приједлог Програма кориштења подстицајних средстава за производњу краставца корнишона у овој години, према ком ће за произвођачима, сваки килограм произведених и предатих корнишона у организованој производњи и откупу, из буџета општине бити исплаћено 0,05 КМ.

Одборници су били једногласни и приликом доношења одлуке о усвајању Локалног акционог плана за ђецу општине Петрово за период 2019. – 2021. као и одлуке о одобравању новчаних средстава у износу од 1.500,00 КМ брачном пару Пејић из Какмужа, на име помоћи за покриће дијела трошкова вантјелесне оплодње.

Подршку већине одборника добио је и приједлог одлуке о дођели општинских награда и признања у овој години, који ће награђенима бити уручени на свечаној сједници Скупштине општине Петрово поводом Михољдана, Дана и Крсне славе општине Петрово.

Досадашња директорица ЈУ „Културно-туристички и спортски центар“ Петрово Мира Максимовић, којој је истекао четворогодишњи мандат, као једини кандидат пријављен на јавном конкурсу, добила је подршку одборника за обављање директорске функције и у наредне четири године. Новоименовани чланови Управног одбора ове установе су Биљана Ђурић из Петрова, Соња Видаковић из Какмужа и Јелица Катаниц из Петрова.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић и одборник Зоран Благојевић упутили су молбу свим суграђанима да се укључе у хуманитарну акцију прикупљања помоћи породици Митровић Јовице из Карановца, оца троје малољетне ђеце, који је настрадао приликом сјече шуме.П Одборник Душко Ђурић предложио је да се одборници одрекну дијела мјесечног одборничког додатка на име помоћи овој породици.