НАСТАВЉА СЕ ДОБРА САРАДЊА ОПШТИНЕ И ФОНДА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ

Више од 100.000 КМ уложено је ове године у Петрову у заједничке пројекте општине и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, истакнуто је данас на састанку начелника општине Озрена Петковића и директора Фонда Срђана Тодоровића.

Петковић је рекао да је задовољан сарадњом са Фондом, захваљујући којем су овој локалној заједници ове године кроз пројекте обезбијеђени комунално возило и контејнери, као и пројекат и елаборат за санацију депоније. Он је нагласио да је договорено да се у наредној години снаге усмјере ка рјешавању проблема депоније и утопљавања објекта ОШ „Свети Сава“ Какмуж.

Тодоровић је истакао да је Фонд већ обезбиједио средства за пројектну документацију за санацију овог школског објекта, те да се почетком наредне године очекује почетак радова на изради изолације и фасаде, замјени прозора и крова, како би и ова школа била енергетски опремљена. Нагласио је да ће вриједност пројекта показати пројектна документација, а средства ће бити обезбијеђена кроз пројекат енергетске ефикасности који заједнички проводе републички Фонд, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и УНДП.

Тодоровић је најавио и рјешење проблема општинске депоније, за шта је потребно више од 200.000 марака.
“Намјера је да у наредном периоду Фонд заједно са федералним Фондом за заштиту околиша, обезбиједи средства да се санира и затвори општинска депонија, те да се на другој страни изгради рециклажни центар са претоварном станицом који ће омогућити квалитетно управљање отпадом”, изјавио је Тодоровић новинарима.

„Отворили смо причу и око утопљавања зграде општине, те се надам да ће и то бити наш заједнички пројекат у наредном периоду, за шта нам је према пројектној документацији потребно око 280.000 марака“, рекао је начелник Петковић.