ПРОСЛАВА ДАНА И КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ

Општина Петрово данас је обиљежила Михољдан – Дан и крсну славу ове локалне заједнице, а Повеља општине за ову годину додијељена је Влади Србије.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић захвалио је за несебичну помоћ Владе Србије која је овој општини донирала 150.000 евра /293.374 КМ/, намијењена за реализацију два пројекта – реконструкцију школских објеката и набавку санитетског возила.

За реконструкцију школских објеката утрошено је 100.000 евра /195.583 КМ/, а за набавку санитетског возила 50.000 евра /97.791 КМ/.

Петковић је захвалио свим институцијама и међународним организацијама које су знатно допринијеле побољшању квалитета живота у Петрову.

Повељу је преузео државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Србије Иван Бошњак.

Бошњак се у захвалио на признању у име предсједника Владе Србије Ане Брнабић,као и предсједника Србије Александра Вучића у чије име је поручио да „обећава да ће Србија бити јача и боља да би могла да пружи јачу и већу помоћ не само грађанима у Србији већ и вама који живите у Републици Српској али и државама у којима се шири српски културни простор“.

Плакета општине “Михољско љето” уручена је Завичајном удружењу Озренаца „Озрен-земља Немањића“ из Цириха.

Свечаној сједници Скупштине општине присуствовао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић , конзул Генералног конзулата Србије у Бањалуци Драган Протић, представници братске општине Борово из Хрватске, као и представници вјерских заједница, невладиних организација и званице из области привреде и културе.

Телеграме подршке послали су Министарство рада и борачко инвалидске заштите Српске, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, општине Теслић и Станари, те Српска демократска странка Републике Српске.

На свечаној сједници уручена су и овогодишња признања заслужним појединцима и колективима.

Из области привреде, шумарства и пољопривреде, златна значка општине Петрово уручена је Јовици Станојевићу из Какмужа, а сребрна значка Бојану Ристићу из Порјечине.

Из области друштвених ђелатности, златна значка уручена је Миломиру Нинковићу из Минхена, а сребрна Влади Симићу из Сочковца.

Новчана награда од 100 КМ уручена је Јелени Ристић из Какмужа,Марији Попадић из Петрова,Јелени Гајић из Порјечине,Никши Јеремићу из Карановца и Ивани Нешковић из Карановца.

Писмене похвалнице су добили Александар Лукић из Добоја, Срђан Јоцић из Брода,Саша Самарџић из Какмужа, Зоран Мартић из Карановца и Гордана Станојевић из Карановца.

Свечана академија одржана је у Мултимедијалном центру Петрово.

Након свечане сједнице Скупштине општине, преломљен је славски колач, а претходно је служен парастос и положени су вијенци на спомен-обиљежјима за страдале током одбрамбено-отаџбинског и претходних ратова.