НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ, 111 ЛИЦА ПОД ЕПИДЕМИОЛОШКИМ НАДЗОРОМ

На данашњој сједници Координационог тима општине Петрово за праћење стања појаве болести изазване новим вирусом корона, констатовано је да на територији општине Петрово нема регистрованих обољелих лица од корона вируса а да је у кућној изолацији, под  надзором 111 лица, од којих је двоје лица која су била у директном контакту са зараженима.

Начелник општине Озрен Петковић донио је нову наредбу, којом је забрана рада свим угоститељским објектима на територији општине продужена до 30. марта. Такође, забрана рада продужена је и за спортске кладионице, фитнес центре, дјечије играонице и све спортске клубове, а забрањен је рад и културно-умјетничким друштвима.  

Радно вријеме трговачких центара и свих осталих трговинских радњи радним даном  ограничено је на период од 07:00 до 18:00 часова а у дане викенда од 07:00 до 12:00 часова, што је непромијењено у односу на претхопдну наредбу.  

Начелник општине Петрово Озрен Петковић на састанку је информисао чланове Тима о досадашњим активностима проведеним на терену, гдје је, између осталог, извршена дезинфекција и прање јавних површина код Дома здравља „Озрен“, породичних амбуланти у Какмужу и Карановцу, код свих црквених објеката у свим мјесним заједницама и код манастира Озрен, као и код свих школских објеката са подручним одјељењима, те дезинфекција свих дјечијих игралишта, простора испред зграде Општине, Полицијске станице, поште у Петрову, простор око Дома младих у Петрову и Трг Немањића те унутрашњост свих јавних објеката на територији општине.

Петковић је истакао да је прије два дана формиран Тим за помоћ и подршку, који већ врши доставу намирница и лијекова лицима у кућној изолацији или старим и изнемоглим лицима, који су помоћ затражили позивом на један од три објављена телефонска броје.

„Ми смо већ набавили одређени број прехрамбено-хигијенских пакета за дистрибуцију лицима којима је помоћ неопходна и ја морам овом приликом посебно да захвалим маркету „Ђурић“ Петрово, чији менаџмент нам је омогућио набавку свих намирница по велепродајним цијенама. Такође, морам изразити захвалност свим људима који су укључени у рјешавање проблема изазваних пандемијом корона вируса, свим установама и организацијама, Дому здравља, Добровољној ватрогасној јединици, ЈКП „Вода“ Петрово, припадницима МУП-а, ОО Црвеног крста, као и свим привредницима, угоститељима и другима, који поштују наредбе издате претходних дана. Ми морамо бити спремни на дужи рад у оваквим околностима, и дати све од себе, свако појединачно и сви заједно, да на што бољи начин заштитимо здравље и животе људи“, поручио је Петковић, позвавши на одговорно понашање сва лица која су из иностранства допутовала на територију општине Петрово и која морају бити у кућној изолацији, јер ће у супротном сносити кривичну одговорност.

Свим осталим грађанима општине Петрово препоручено је да предузму све потребне санитарно-хигијенске мјере у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске те да своје кретање сведу на минимум, односно своје домове напуштају само у случају пријеке потребе.