НА ОЗРЕНУ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ

Код Манастира Светог Николе на Озрену данас је служен парастос и положени вијенци поводом Међународног дана несталих, те истакнуто да се у Републици Српској трага за 1.660 особа, као и да тражењем несталих лица треба да се баве ентитети с обзиром на неефикасност Института за нестала лица БиХ.

На крст код Манастира заједнички вијенац положиле су делегације Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Општине Петрово, а остали присутни положили су руже.

На скупу, који се традиционално 15. пут одржава на Озрену, предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да је ова организација незадовољна са радом Института за нестала лица БиХ и да је разговарано са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом о два приједлога за будуће дјеловање Инситута како би се убрзао процес проналажења несталих Срба.

“Један приједлог је да се Институт укине а тражење несталих поново пренесе на ентитете, а други да се изврши тотална реконструкција Института”, изјавио је Лазић. Он каже да је Тегелтији предложено да се не усвоји извјештај о раду Института за нестала лица БиХ за прошлу годину и да му се ускрате финансијска средства јер у прошлог години није пронађено нити једно тијело српске националности, што је поражавајуће.

Члан Савјетадовног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац указао је на нечастан рад институција БиХ, превасходно правосудних, које су омогућиле да се масовне гробнице убијених Срба измјештају, у циљу да тијела страдалих не буду пронађена.

Начелник Општине Петрово Озрен Петковић на скупу је рекао да је Озрен симбол страдања Срба током посљедњег одбрамбено – отаџбинског рата, и указао на потребу константног притиска на надлежне и одговорне да се тијела убијених и несталих коначно пронађу, а злочинци казне.