ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА, ДАН ОПШТИНЕ ПЕТРОВО И 30 ГОДИНА ЊЕНОГ ПОСТОЈАЊА

У Петрову је данас обиљежен Дан и Крсна слава општине – Михољдан, а тим поводом одржана је свечана сједница локалног парламента и служен парастос, те положени вијенци на спомен-обиљежја страдалима током Одбрамбено-отаџбинског и претходних ратова.

Повеља општине Петрово овом приликом додијељена је предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, а преузела ју је савјетник предсједника Републике Српске Александра Мићић.

Плакета општине “Михољског љето” додијељена је примаријусу др Зорану Благојевићу из Карановца, специјалисти опште хитургије, бившем начелнику и садашњем предсједнику Скупштине општине Петрово.

У области друштвене дјелатности златна значка је додијељена министру просвјете и културе Српске Наталији Тривић, коју је преузела начелник Одјељења за предшколско васпитање и образовање овог министарства Сњежанa Стојичић.

Свечаности је присуствовао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, који је рекао новинарима да је општина Петрово важна за Владу Републике Српске која је помагала ову локалну заједницу у унапређењу саобраћајне инфраструктуре, и навео да се између осталог помаже изградња првог вртића који се финансира из више извора. Он је навео да Петрово има значајан пољопредни потенцијал, због чега је пред Републичком геодетском управом покренута иницијатива да се у приоритет стави излагање парцела некадашње задруге како би се земљиште ставило у функцију локалним пољопривредницима.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је прије тридесет година, на данашњи дан 1991. године, привремена Скупштина ове општине донијела одлуку о проглашењу општине Петрово, коју је озаконила Скупштина Републике Српске. Петковић је подсјетио на све реализоване активности у протеклих годину дана, укључујући и подршку српским повратницима у граничним федералним општинама, те као циљ за наредни период најавио улагање у развој реалног сектора.

На дане од прије 30 година и људе који су препознали историјски тренутак, провели активности и прогласили општину Петрово, присутне је подсјетио први секретар Скупштине општине Петрово Бошко Васић.

У области привреде , шумарства и пољопривреде, златна значка уручена је Славиши Станојевићу из Какмужа, Миловану Пејићу из Петрова а похвалницу је добила МФ банка Бањалука. У области друштвених дјелатности сребрна значка уручена је игуману Манастира Свети Никола Гаврилу Стевановићу, а новчани износ од по 100 КМ добили су Марија Радић из Сочковца, Катарина Вуковић из Какмужа, Ања Баји из Петрова, Лазар Благојевић из Петрова и Немања Божић из Карановца. Писмене похвале уручену су Мирославу Стојнићу из Швајцарске и Загорки Јовић из Словеније, који су били организатори прикупљања и допремања велике количина намештаја и друге опрему за школске установе и удружења из општине Петрово. Писмено су похваљени и међународна организација Ворлд Вижн, Душан Цвјетковић из Петрова и Дражен Благојевић из Какмужа.

Свечаној сједници Скупштине општине присуствовали су посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, градоначелник Добоја Борис Јеринић, представници братске општине Борово из Хрватске, те представници вјерских заједница, невладиних организација и званице из области привреде и културе. Tелеграме подршке упутили су епископ зворничко-тузлански Фотије, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те предсједник Народне скупштине Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и енергетике, те општина Станари.

Својим наступима свечаност су уљепшале чланице хора ОШ “Вук Караџић” Петрово, полазници Музичке школе Лазар Благојевић, Ангелина, Георгина и Џони Бахнан и пјесник Војислав Илић.

Прије свечане сједнице локалног парламента начелник Петковић је заједно саначелником Одјељења за предшколско васпитање и образовање Министарства просвјете и културе Сњежаном Стојичић и градоначелником Добоја Борисом Јеринићем обишао подружницу добојске Јавне предшколске установе Мајке Југовић у Петрову, која треба са радом да почне у новембру. Петковић се захвалио председнику Републике Српске Жељки Цвијановић која је обезбиједила иницијалних 150.000 КМ за реновирање и адаптацију вртићког простора, Министарство просвете са 30.000 КМ, УНДП са око 40.000 КМ, а велики допринос су дали Ворлд Вижн а прије свега град Добој.

Свечани дан у општини Петрово започео је служењем свете литургије у цркви Покрова Пресвете Богородице у Петрову, након чега је у Спомен соби у згради општине служен парастос за све погинуле борце Војске Републике Српске из ове општине, а цвијеће су положиле делегације општине Петрово, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука и Ветерана 5. одреда полиције Републике Српске из Добоја.

Након Свечане сједнице обављен је чин ломљења славског колача а Крсна слава прослављена је уз славскои ручак. Међу бројним гостима присутни су били и људи који су били међу оснивачима општине 1991. године.

Слављу је присуствовала и делегације братске општине Зубин поток са Косова. У оквиру “Михољских свечаности” поводом Дана и крсне славе општине Петрово, од 8. октобра одржане су бројне културне, спортске и туристичке манифестације.

71715 komentara15 dijeljenjaSviđa mi seKomentarPodijeli

5