МИХОЉДАН ПРОСЛАВЉЕН У ПЕТРОВУ

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Петрову данас је, поводом Дана и славе општине – Михољдан, служена света архијерејска литургија и парастос борцима са овог подручја страдалим у одбрамбено-отаџбинском и свим претходним ратовима.

Након литургије коју је служило Његово преосвештенство епископ зворничко – тузлански Фотије, положено је цвијеће у спомен-соби у згради општине и на спомен-гробљу у центру Петрова.

Поводом Дана и славе општине одржана је свечана сједница локалног парламента на којој је Повеља општине Петрово – Михољско љето додијељена власнику локалног предузећа “Технопласт 96” Славиши Станојевићу из Какмужа.

Свечаности је присуствовао и министар пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић који је указао на добру сарадњу Владе Републике Српске и ресорног министарства са овом локалном заједницом. Пашалић је навео да ресорно министарство годишње издваја око 120.000 КМ на име подстицаја пољопривредницима у Петрову, задовољан што је обухват пољопривредника све већи. Он је подсјетио да је средствима предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић у овој општини суфинансирана изградња првог вртића, задовољан што су његови капацитети попуњени и најавио да ће Влада Српске подржати проширење смјештајног капацитета.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао да је на данашњи дан прије 31 годину привремена Скупштина ове општине донијела одлуку о проглашењу општине Петрово, коју је озаконила Скупштина Републике Српске. Петковић је подсјетио на све реализоване активности у протеклих годину дана, од којих је издвојио повећања обухвата општинских стипендија ученицима унапређење путне и водоводне инфраструктуре, те довођење два нова инвеститора, а за наредни период најавио нова улагања у реални сектор.

У оквиру додјеле награда и признања, у области друштвене дјелатности Златна значка додијељена je директору Јавне предшколске утанове Мајке Југовић из Добоја Анђелки Кузмић, Сребрена значка Бојану Милојици из Петрова, а новчане награде од по 100 КМ Бошку Петковићу из Какмужа, Марији Радић из Сочковца,Адријани Алексић из Петрова, Ради Грујичићу из Какмужа и Огњену Ристићу из Карановца. У области привреде, шумарства и пољопривреде Златна значка додијељена je Славиши Ђурићу из Карановца, Сребрена значка Младену Петровићу из Петрова, а писмене похвале Арслану Кавгићу из Живиница и Младену Ерићу из Бијељине. Писмене похвале уручене су културно –умјетничким друштвима Милован Гајић из Петрова и Озрен из Карановца, Еколошком удружењу Студенац из Сочковца, Ловачком удружењу Озрен из Петрова и Драгану Јокићу из Добоја.

Свечаној сједници Скупштине општине присуствовали су замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић, генерални конзул Србије у Вуковару Александар Накић, замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић, представници братске општине Борово из Хрватске и Зубиног Потока са Косова и Метохије, те Осјечине и Оџаци из Србије, као и представници невладиних организација и званице из области привреде и културе. Tелеграме подршке упутили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Министарство финансија Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Савез општина и градова Републике Српске, општина Станари.

Након Свечане сједнице услиједило је ломљеље славског колача и славски ручак.