РАДНА ПОСЈЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ДОГОВОРЕНИ НАРЕДНИ КОРАЦИ ЗАЈЕДНИЧКОГ ДЈЕЛОВАЊА У ОПШТИНИ ПЕТРОВО КАО И ПОМОЋ ПОВРАТНИЦИМА У ОЗРЕНСКА СЕЛА

У радној посјети општини Петрово данас је боравила предсједник Репувлике Српске Жељка Цвијановић, гдје је са начелником општине Озреном Петковићем и предсједником Скупштине општине др Зораном Благојевићем разговарала о актуелним економско-политичким питањима.Конекцију између општине Петрово и републичких институција предсједница Цвијановић оцијенила је као веома добру, али је нагласила да се још доста тога може урадити, па је за наредни период најавила долазак ресорних министара за рјешавање проблема из области здравства, пољопривреде, привреде са фокусом на дрвопрерађиваче и снадбијевање довољним количинама дрвних сортимената, као и инфраструктурно повезивање општине са њеним окружењем. Истакла је да актуелна власт у Републици Српској рјешава једно по једно питање које јој делегира Општинска управа Петрово те нагласила да ова локална заједница, иако мала, може бити стабилна и функционална са одговарајућом понудом младим људима, младим брачним паровима, али и старијим суграђанима.

“Ми смо дали одређена обећања прошле јесени и као што смо могли забиљежити доста тога се реализовало. Једна од ствари је обданиште које ће имати капацитет за око 40 дјеце, и које ће много значити за младе брачне парове и њихове малишане. Оно што је важно да имамо ту добру конекцију између локалне заједнице и републичких институција. Моја данашња посјета је допринос унапређењу те сарадње да бисмо боље разумјели потребе у свакој нашој локланој заједници и да бисмо боље интервенисали “, изјавила је новинарима Цвијановићева, која је, након састанка са руководством општине, обишла вртић у изградњи и локално предузеће “Лимекс” у Карановцу.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић је навео да је Цвијановићеву информисао о актуелним политичко-економским питањима као и привредној ситуацији, те захвалио што је Кабинет предсједника Српске донатор за пројекат формирања прве предшколске установе у овој локалној заједници, којa ће почети са радом у другој половини ове године. „Разговарали смо о проблемима који тиште наше привреднике, о проблему који се огледа у чињеници да општина Петрово потражује грунтовне књиге од Федерације БиХ, односно Грачанице. Имамо обећање да ће тај проблем да се подигне на виши ниво како би се што прије пронашло рјешење“, рекао је Петковић, изразивши наду да ће у наредном периоду дефинисани проблеми, међу којима су и проблеми повратника у озренска села која припадају општини Лукавац, бити ријешени.

Предсједница Цвијановић је изјавила да је данас, непосредно након састанка у кабинету начелника општине Петрово, у телефонском разговору са федералним премијером Фадилом Новалићем договорила да се приступи рјешавању проблема са којима се сусрећу српски повратници у општини Лукаваца, с акцентом на путну инфраструктуру. “Разговарала сам са Новалићем на који начин да ријешимо, да ли заједничким снагама или да то уради Федерација. Имамо доста наших људи који су се вратили на подручје Лукавца и потребно је да се ријеши пут тамо и нешто од инфраструктуре, што је неопходно за нормалан свакодневни живот људи. Договорили смо се да ћемо то и реализовати”, изјавила је Цвијановићева новинарима у Петрову.

Након обиласка предузећа “Лимекс”, Цвијановићева је изразила задовољство што на подручју Петрова постоје озбиљни привредници, у овом случају фирма која запошљава око 100 радника, 97 одсто је извозно орјентисана, чији се производи пласирају за потребе најозбиљнијих фирми свијета, од аутомобилске индустрије па даље.”Морамо бити поносни. У малом Петрову имамо овако велике и значајне фирме које су повезане са свјетски познатим именима. Ми се сви заиста трудимо да од овога направимо функционално и добро мјесто”, истакла је Цвијановићева.

Власник предузећа које се бави производњом звучне изолације и металне конструкције “Лимекс” Деса Ристић рекла је да предузеће постоји око 22 године, запошљава 100 радника и континуирано ради са солидним прометом. Она је навела да је фирма извозно оријентисана захваљујући посредничком партнеру из Њемачке и да 98 одсто производа пласира на тржиште Европе, Кине, Америке, а дио и у Африку.