ПОМОЋ ПОВРАТНИЦИМА У ОЗРЕНСКА СЕЛА ЗАЈЕДНИЧКА БРИГА И ОПШТИНСКИХ И РЕПУБЛИЧКИХ ВЛАСТИ

Начелник општине Петрово Озрен Петковић на заједнички састанак јутрос је окупио предсједнике српских повратничких мјесних заједница које административно припадају општини Лукавац, те са њима и са начелником Лукавца Едином Делићем разговарао о проблемима са којима се сусрећу повратници и проналажењу могућих рјешења.

Повратници су истакли да су им највећи проблеми лоши путеви,плављење пољопривредног земљишта, дивље депоније,  немогућност запослења, али и чести случајеви пљаћкања српских кућа.

„Ми око ових проблема дискутујемо већ годинама и намјера ми је била да једним оваквим састанком дефинишемо смјер којим ћемо се кретати како бисмо у наредном периоду дошли и до рјешења проблема. Вријеме нас гази, људи нам губе вољу и наду и ми заиста морамо учинити све што је у нашој моћи да живот повратника у озренска села учинимо бољим“, рекао је Петковић.

Начелник Лукавца Един Делић истакао је да је подршке повратницима било у протеклом периоду али да је у питању велика територија, те потребе превазилазе могућности буџета ове општине.

„Морамо се разумјети, потребе наспрам могућности, те се договорити да проблеме рјешавамо корак по корак“, рекао је Делић.

Договорено је да се у што скорије вријеме одржи нови састанак у истом саставу за који ће  повратничке мјесне заједнице направити  заједничку листу  приоритета, који ће се  рјешавати по редоследу важности.  

О проблему повратника начелник Петковић данас је информисао и предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић, приликом њене посјете Петрову. Она је непосредно након састанка са Петковићем, у телефонском разговору  са федералним премијером Фадилом Новалићем договорила да се приступи рјешавању проблема са којима се сусрећу српски повратници у општини Лукаваца, с акцентом на путну инфраструктуру.

“Разговарала сам са Новалићем на који начин да ријешимо, да ли заједничким снагама или да то уради Федерација. Имамо доста наших људи који су се вратили на подручје Лукавца и потребно је да се ријеши пут тамо и нешто од инфраструктуре, што је неопходно за нормалан свакодневни живот људи. Договорили смо се ћемо то и реализовати”, изјавила је Цвијановићева новинарима у Петрову.