РАДОСЛАВ ПЕТРОВИЋ НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА

Радослав Петровић из Петрова нови је предсједник Удружења пензионера општине Петрово, одлучено је већином гласова делегата на данашњој извјештајно-изборној Скупштини удружења. Његов противкандидат био је досадашњи предсједник Обрад Пушељић а до избора новог предсједника дошло је поновљеним гласањем. Наиме, у првом кругу, од 19 присутних делегата резултат тајног гласања био је 9:9 уз један неважећи листић, тако да је гласање поновљено. Други круг гласања показао је да је Петровић добио подршку 12 а Пушељић 7 делегата.

„Кандидатуру сам нерадо прихватио, на наговор пријатеља, али тврдим да овај посао могу радити веома одговорно и веома квалитетно. Направићу прилично измјена у раду удружења, али на добробит а не на штету. Сваком ћу изаћи у сусрет, радићу само за удружење, нисам страначки активан и ни једна странка неће ући у наше удружење“, рекао је Петровић након избора. Досадашњи предсједник Обрад Пушељић напустио је сједницу прије гласања.

Прије избора предсједника удружења делегати су једногласно изабрали новог предсједника Скупштине. Ту функцију у наредном мандату обављаће Стојан Полугић из Сочковца док је за његовог замјеника изабран Станислав Никић из Петрова. Полугић је изразио наду да ће нови предсједник удружења радити коректно и по Статуту.

„Уколико то не буде тако лично ћу тражити његову смјену, нећу дозволити да ради за личне или интересе својих пријатеља“, поручио је Полугић.

Скупштини је у својству госта присуствовао начелник општине Петрово Озрен Петковић, који је честитао новим руководиоцима а на доброј сарадњи захвалио њиховим претходницима.

„Са Удружењем пензионера, које је најбројније и најорганизованије удружење на подручју наше општине, све ове године имао сам одличну сарадњу. Како за ново руководство тако и за све пензионере моја врата ће и убудуће увијек бити отворена“, рекао је Петковић.

У извјештајном дијелу Скупштине усвојени су извјештаји о раду и оствареним приходима и расходима у прошлој години као и Програм рада и план прихода и расхода за ову годину. Приходи удружења у прошлој години били су 48.632,81 КМ, колико је и потрошено, а за ову годину планирано је укупно 53.484,21 КМ. Из општинског буџета и ове, као и прошле године, за помоћ удружењу биће издвојено 8.000 марака.

У односу на досадашњих 150 марака, колико је удружење исплаћивало породицама за помоћ у финансирању трошкова сахране преминулог пензионера, тај износ ће, према одлуци Скупштине, већ од сутра бити повећан на 200 марака. За трошкове сахране преминулих супружника пензионера биће исплаћивано 70% тог износа, односно 140 марака.

Закључно са крајем 2019. године у општини Петрово било је 1522 пензионера, од чега је њих 703 корисника старосне, 249 инвалидске и 570 породичне пензије. Удружење је према тадашњим подацима бројало 1333 члана. Око 700 пензионера има пензију мању од 300 марака.