ОДРЖАНА 26. СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ: усвојени извјештаји о извршењу буџета општине, обезбијеђена недостајућа средства за градњу моста на путу Порјечина-Миричина, „марка на марку“ за пут према гробљу Поточани у Какмужу

Општина Петрово је у 2019. години остварила буџетске приходе у висини од 2.637.028 марака. Година је завршена са вишком прихода у односу на расходе од 92.945 марака. Почетак ове године био је другачији те је у првом тромјесечју остварен дефицит од 46.784 марака. Начелница општинског Одјељења за привреду и финансије Весна Петровић рекла је да је разлог дефицита неостварење плана прихода од индиректних пореза, пореза на непокретности и прихода од накнада за кориштење шума. Нагласила је да је у другом кварталу дошло до већег пада прихода због проблема изазваних пандемијом корона вируса али да су се ствари већ значајно поправиле.

„Ми смо из Фонда солидарности у јуну добили 156.400 КМ, имамо наговјештаје за прилив средстава од индиректних пореза које Републици Српској дугује Федерација БиХ, тако да се надам да ћемо ми индиректне порезе у већем дијелу надокнадити до краја године“, рекла је Петровићева.

Одорници су извјештаје о извршењу буџета за 2019. и прва три мјесеца ове године усвојили већином гласова, као и Програм капиталних улагања за ову годину, који је, како је појаснио начелник општине Озрен Петковић, измјена и допуна документа усвојеног крајем прошле године.

„Програм капиталних улагања за 2020. годину, који је усвојен прошле године, претрпио је одређене измјене, тако да смо били принуђени да извршимо корекције документа. Имамо уврштена капитална улагања Владе Републике Србије, Фонда за заштиту животне средине, очекујемо помоћ Града Грачаница за изградњу моста на ријеци Спречи на путу Порјечина-Миричина. У односу на првобитни, овај Програм садржи још више пројеката и још више финансијских средстава“, нагласио је Петковић и додао да је данас донесена и одлука о реалокацији буџетских средстава, чиме су обезбијеђена недостајућа средстава за изградњу поменутог моста.

Општина Петрово ће суфинансирати асфалтирање дијела пута за гробље Поточани у Какмужу у дужини од 360 метара, за шта је, према предрачуну, неопходно 29.710 КМ. Како је наведено у одлуци донесеној на данашњем засиједању Скупштине, средства ће заједнички, по принципу марка на марку, обезбиједити Општина из буџета и грађани.

Одборници су на овом засиједању закључком од начелника општине и Општинске управе затражили да за наредно скупштинско засиједање припреме информацију о стању у области водоснабдијевања у Петрову, као и мјерама и активностима које су предузете или се планирају предузети на побољшању стања, имајући у виду одлуку о кредитном задужењу.