ОПШТИНА ПЕТРОВО У ИЛДП ПРОЈЕКТУ

На свечаној церемонији одржаној јуче у згради Уједињених нација у Сарајеву, начелник општине Озрен Петковић потписао је Протокол о сарадњи између општине Петрово и Пројекта интегрисаног локалног развоја – ИЛДП.

Протоколом је дефинисано да ће ова локална заједница у наредном периоду сарађивати са ИЛДП-ом у процесима израде и реализације Стратегије развоја. Прецизирано је да ће сарадња бити остварена у области стратешког планирања и имплементације стратегије, укључивања релевантних развојних актера у процес планирања и имплементације стратегије а од стране ИЛДП-а биће обезбијеђена и средства у висини до 20.000 УСД за реализацију једног пројекта из Стратешког плана.

„Од ИЛДП пројекта ћемо добити експертску и савјетодавну подршку стратешком планирању као и за проћену капацитета за управљање развојем и имплементацију стратегије а изузетно важна је и финансијска подршка за реализацију једног стратешког пројекта. Наш тим за израду стратегије дакле имаће стручно вођство, уштеђећемо значајна средства која бисмо морали издвојити уколико сами радимо Стратегију развоја а имаћемо и конкретну финансијску подршку за реализацију једног пројекта. Захвални смо Влади Швицарске и УНДП-у што су општину Петрово препознали као једног од партнера за сарадњу у овом пројекту“, рекао је Петковић.

Директорица за сарадњу при Амбасади Швицарске Барбара Датвyлер Шеуер, честитајући начелницима 9 БХ општина које су постале нови чланови “ИЛДП породице”, истакла је да је заједнички циљ свих актера да “заједнички радимо на побољшању животних услова и имамо грађане инспирисане да остану у својој земљи”.

Сукроб Кошмухамедов, замјеник резидентне представнице УНДП-а, изразио је наду и увјерење да ће сарадња локалних заједница и ИЛДП пројекта резутултирати квалитетним Стратегијама развоја и имплементацијом планираног.

Пројекат интегрираног локалног развоја (ИЛДП) покренут је 2008. године као заједничка инцијатива Владе Швицарске и УНДП-а у Босни и Херцеговини (БиХ), с циљем усклађивања интегрираног и инклузивног стратешког планирања на локалном нивоу. ИЛДП се имплементира у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ, Министарством за правду Федерације Босне и Херцеговине, Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске, Савезима општина и градова Федерације БиХ и Републике Српске и партнерским јединицама локалне самоуправе.