ДАНАС ЗАСИЈЕДАО ОПШТИНСКИ ПАРЛАМЕНТ – УСВОЈЕН БУЏЕТ ОПШТИНЕ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

Буџет општине Петрово за 2020. годину износиће 4.359.140,00 КМ, што је за 66,12% више у односу на ову годину. На повећање буџета највише је утицало планирано кредитно задужење у износу од 1.346.720,00 КМ, а поред тога повећани су и порески и непорески приходи, као и приходи од накнада и такси по разним основама, тако да је и без кредитног задужења планирано повећање буџетских прихода од 14,79%.

На расходовној страни буџета општине за наредну годину, између осталог, планиран је износ од 1.263.470,00 КМ за пројекте дефинисане Програмом капиталних улагања, планирана су и средства за реализацију пројеката „Јачање улоге мјесних заједница“ и „Омладинске банке“ као и за уређење Туристичке зоне Калуђерица, асфалтирање путних праваца по принципу „марка на марку“, израду уличне расвјете и изградњу споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у МЗ Калуђерица.

Одборници су на 22. редовном засједању Скупштине општине, одржаном данас, усвојили и ребаланс буџета за ову годину, према ком су укупни приходи 2.624.160,00 КМ односно за 21.880,00 КМ више у односу на планирани буџет.

Донесена је одлука о висини вриједности непокретности на подручју општине по зонама на дан 31.12.2019. године, која ће бити кориштена у сврху утврђивања пореза на непокретности за 2020. годину, као и одлука о висини стопе пореза на непокретности, који ће и у 2020. години, као и у текућој, износити 0,15%, односно 0,10% за непокретности у којима се непосредно обавља производна ђелатност.

Одлуком донесеном на овом засиједању предузећу „СЛТ ентерприсе“ из Грачанице, које се бави производњом обуће, на кориштење је дат дио простора бившег наставног центра на Лужањку, гђе се тренутно налази погон д.о.о. „Обућа“ Зворник. Наиме, погон зворничке „Обуће“ престаје са радом 31.12. ове године а грачаничка фирма ће, како је наведено у писму намјере упућеном надлежним општинским органима, ући у погон већ првог наредног радног дана, наставити производњу, задржати све запослене раднике који то желе и запослити и нове раднике.

На лични захтјев дужности начелника Ођељења за привреду и финансије разријешен је Жељко Ђурић, дипл.ецц из Какмужа а за вршиоца дужности начелника овог ођељења, до избора и именовања по конкурсу, именована је Весна Петровић, дипл.ецц из Бољанића, дугогодишњи службеник општинске администрације.