БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА ОРЛОВОМ ЈЕЗЕРУ

У организацији петровачке и озренске црквене парохије данас је на Орловом језеру у Петрову, након трогодишње паузе, обновљен обичај пливања за Часни крст. У ледену језерску воду скочило је 11 младића а до крста је први допливао Марко Мишић из Карановца.

„Било је супер, вода и није пуно хладна. Драго ми је да сам побиједио а честитам свим пливачима. Немам ријечи да вам опишем како се осјећам, једноставно супер“. рекао је Марко, држећи поносно крст у својој руци.

Раме уз раме с Марком леденом водом ка Часном крсту пливали су Маринко Цвјетковић, Ненад Миловановић, Зденко Марковић, Зоран Вујић, Миле Ристић, Бранко Лукић, Бојан Тодоровић, Славиша Софренић, Зоран Драгаш и најмљађи учесник Давид Рикић из Петрова.

Начелник општине Озрен Петковић, као покровитељ ове свечаности, побједника је даривао златником.

„Хвала свим учесницима који су пливали за Часни крст, најбољег од њих даривали смо златником и надам се да ће ова манифестација да траје још дуго“, рекао је Петковић.

Црквеним парохијама петровачкој и озренској у организацији су помогли општина Петрово, општинска удружења ветерана и ратних војних инвалида као и Планинарско друштво „Озрен – Краљица 883“.

„Сви смо се укључили у организацију и захваљујем свима који су се одазвали нашем позиву, свима који су пливали као и свим посјетиоцима, а посебно члановима ронилачког клуба из Добоја, који су нам помогли тако што су полупали и склонили лед са језера“, рекао је Анђелко Шешлак, предсједник ПД „Озрен – Краљица 883“ Петрово.

У знак захвалности за учешће, свим пливачима за Часни крст игуман манастира Озрен архимандрит Гаврило даривао је иконе а за све присутне посјетиоце организатори су обезбиједили кувано вино.