ОРУЖАНЕ СНАГЕ У МИСИЈИ САНАЦИЈЕ ШТЕТА ОД ПОПЛАВА

Инжењерска јединица Оружаних снага БиХ са машинама и људством данас је започела хитну мисију помоћи општини Петрово у санацији штета од поплава, које су ову локалну заједницу погодиле 11. јуна. За сада су једини који су се одазвали апелу за помоћ упућеном из ове локалне заједнице.

„Захваљујући Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ који су се одазвали на нашу молбу за помоћ имамо ангажовану инжењерију, почело је уређење корита Јадрине и санација оштећења макадамских путева широм општине. Ово је велика помоћ за нас и захвални смо на свему, а посебно на хитности реакције“, рекао је начелник општине Озрен Петковић.

Замјеник министра одбране БиХ за управљање ресурсима Мирко Околић, који је данас обишао радове, рекао је да ће радови, на којима је ангажовано 11 машина и 14 припадника инжењеријске јединице трајати 12 дана. Он је појаснио да општина Петрово, у складу са наредбом и одлуком Предсједништва БиХ о хитној интервенцији, неће имати обавезу да плаћа гориво, смјештај и дневнице припадницима Оружаних снага БиХ.

„Ми ћемо помоћи у санирању ријечног корита, санираћемо оштећења путева и мостова. Имамо одлуку за ангажовање 12 радних дана и ми се надамо да ћемо уз овакав рад и напор и нешто дуже радно вријеме од уобичајеног успјети санирати оно што је најнеопходније“, рекао је Околић.

Генерал – мајор Гојко Кнежевић рекао је да је степен оштећења ријечног корита велики, да је стање заиста озбиљно јер су угрожени бројни објекти.

“Овдје се тренутно доводи у првобитно стање корито да би проток воде био такав да не угрожава насеље”,изјавио је генерал Кнежевић.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић навео је да су за санирање штете допис за финансијку помоћ упутили и Влади Републике Српске као и Фонду солидарности за обнову Српске те да ће у наредном периоду уложити максимум напора да обезбиједе подршку за пројекат регулације ријечног корита, што је једино трајно рјешење проблема.

Штета од око милион марака, угроженост свих домаћинстава у сливу ријеке Јадрине, оштећени макадамски путеви широм општине, одсјечена домаћинства у појединим засеоцима, епилог су невремена које је похарало општину Петрово 11. јуна.