ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ КРИЗНОГ ШТАБА

Сходно одредбама закључка Републичког штаба за ванредне ситуације, који је донесен јуче, у Петрову је јутрос одржана сједница општинског Кризног штаба, на којој је донеса нова Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване корона вирусом. Наредбом су прописане све мјере дефинисане закључком Републичког штаба, међу којима је забрана јавних окупљања у групама већим од 50 лица, забрана приватних окупљања у групама већим од 10 лица као и обавеза ношења маски и у затвореном и на отвореном простору. 

На састанки је истакнуто да општински кризни штабови не могу донијети блаже мјере у односу на оне прописане од стране Републичког штаба али да могу прописати рестриктивније мјере.

„Ми нисмо донијели рестриктивније мјере и надамо се да то нећемо морати радити ни убудуће. Међутим, тренутно имамо ситуацију да смо по први пут од избијања епидемије, на територији наше општине у једном дану имали четири позитивна узорка а да се чекају резултати тестирања једног просвјетног радника. Стога апелујемо на људе да поштивајући прописане мјере прије свега чувају себе и своје здравље а самим тим и људе са којима долазе у контакт“, истакнуто је на сједници.

„Контролни органи, полицијски службеници и надлежне инспекцијске службе, морају контролисати поштивање прописаних мјера. Казна за неношење маске је 100 марака а за окупљање већег броја лица од прописаних 400 марака. Стога упућујемо и апел грађанима да не доводе у незгодну ситуацију службенике који ће их морати казнити уколико непоштују мјере, а првенствено себе лично, јер ће морати издвојити средства за казну у ионако лошој финансијској ситуацији“, поручили су чланови Штаба.

Према подацима хигијенско-епидемиоплошке службе Дома здравља „Озрен“ на територији општине Петрово тренутно је евидентирано шесторо лица позитивних на вирус корона, од којих је двоје лица на болничком лијечењу а четворо се налазе у кућној изолацији.