У ТОКУ ИЗГРАДЊА СПРЕЧКОГ МОСТА НА ПУТУ ПОРЈЕЧИНА – МИРИЧИНА

У општини Петрово у току је изградња моста на ријеци Спречи који ће мјештанима насеља Порјечина, након пуних 16 мјесеци прекида, поново омогућити излаз на магистрални пут Добој-Тузла.

Наиме, 26. маја 2019. године под теретом камиона спречки мост на путу Порјечина – Миричина срушио се у ријечно корито. Од тада су становници, посебно привредници овог дијела општине Петрово, у великом проблему и с нестрпљењем чекају његово рјешење. Након низа препрека, од добијања неопходних дозвола надлежних институција и Републике Српске и Федерације БиХ, јер је мост на самој ентитетској линији, до обезбјеђивања неопходних финансијских средстава, коначно је почела изградња новог моста.

„Овај мост има животни значај за грађане МЗ Порјечина и ми смо од самог рушења старог моста уложили максимум напора да што прије започнемо изградњу новог. Међутим, сусрели смо се с бројним препрекама, највише око добијања неопходних дозвола, али смо на крају ипак успјели створити све неопходне предуслове. Наручили смо пројектно-техничку документацију, у буџету општине обезбиједили око 250.000 марака, колико је цијена изградње моста, с тим да имамо обећање да ће једним дијелом у финансирању пројекта помоћи и град Грачаница“, рекао је начелник општине Петрово Озрен Петковић приликом данашњег обиласка градилишта.

Фарме за тов пилића, фарме крава, мјешаона хране, затим штампарија, занатске радње, неки су од привредних субјеката у Порјечини који су највише погођени прекидом путне комуникације која их спаја са магистралним путем Добој-Тузла. Умјесто пар стотина метара, колико им треба да преко моста стигну до магистрале, Порјечани су протеклих годину ипо дана морали обилазити 10 километара. Нови мост, како кажу, чекају као озебао сунцу.

„Љети инекако се иде али је зими пуно теже, посебно добављачима који не желе да иду узбрдицама, низбрдицама, кривинама, тако да роба дође у хаварисаном стању. Овај мост је заиста од великог значаја за све нас који смо овдје остали и градња моста даје нам нову нада за останак и опстанак на овом терену“, рекао је привредник из Порјечине Зоран Недељковић, упутивши захвалност начелнику општине, предсједнику и одборницима општинске Скупштине као и свим службеницима општинске администарције који су помогли да се превазиђу бројне препреке и омогући изградња моста.

Према најавама од стране извођача радова, фирме „Бетон” д.о.о. Градишка, нови мост би најкасније до краја новембра требао бити пуштен у саобраћај.