ЗАЈЕДНИЧКИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ УЗ ПОДРШКУ ИНСТИТУЦИЈА СРПСКЕ

Добојски градоначелник Борис Јеринић и начелник општине Петрово Озрен Петковић разговарали су данас у Добоју о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката на подручју двије локалне заједнице.

Јеринић је изразио задовољство што је општина Петрово препознала да само у јединству и заједништву са Добојем и уз подршку институција Српске могу да се реализују пројекти од интереса за обје локалне заједнице, међу којима је регулација корита ријеке Спрече. Он је навео да је у просторном плану предвиђена изградња брзе цесте, као и други велики пројекти, чија реализација тражи политичко јединство и слогу како би се Влади Српске послала јасна порука да Петрово иде напријед.

Јеринић је поздравио иницијативу и домаћинско пословање начелника Петковића и најавио да ће Градска управа подржати Петковићев приједлог да обданиште у Петрову буде организациона јединица добојске јавне предшколске установе “Мајке Југовић”, с циљем да се буџет општине Петрово финансијски растерети од обавеза које носи руковођење таквом установом.

Јеринић је навео да је Добој кандидовао Влади Републике Српске реконструкцију пута Добој-Петрово, преко Придјела, Преслице, Стријежевице, Околишта и Брезика, па низ Јадрину до Петрова и да је просторним планом, који је на јавном увиду, предвиђено да та саобраћајница има статус регионалног пута.

“Већ смо ушли у експропријацију земљишта и то су трошкови које Град реализује. Расписан је тендер и извршиће се проширење на седам метара дионица до Околишта. То је прва фаза”, изјавио је Јеринић, и навео да је захваљујући подршци Владе и предсједника Српске Жељке Цвијановић већ завршена реконструкција постојећег регионалног пута Добој-Петрово у дужини од 1,5 километра. Он каже да ће финансијску конструкцију за изградњу регионалног пута тражити у сарадњи са Владом Српске и предузећем “Путеви Српске”, чији тачан износ ће бити познат након што се изради идејни пројекат, који оживљава туристички потенцијал цјелокупног Озрена. Јеринић је навео да је завршен тендер и изабран извођач радова на реконструкцији моста преко ријеке Прење.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да Добој доживљава као регионални центар и да очекује подршку у заједничким инфраструктурним пројектима, између осталог, о потпуној реконструкцији и санацији пута Добој–Петрово, на изградњи и управљању обдаништем чија тендерска процедура је у току, а радови ће отпочети одмах након одабира извођача.

“Поред тога што смо територијално везани ми Град Добој доживљавамо као братску локалну заједницу и у наредном периоду пуно ствари и проблема заједнички ћемо рјешавати”, рекао је Петковић.

Данашњем састанку су присуствовали и посланик из Добоја у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић и одборник у Скупштини општине Петрово др Зоран Благојевић. Вулићева је истакла да је сарадња Добоја и Петрова већ видна, као и подршка руководства Републике Српске, јер су, између осталог, захваљујући предсједнику Републике Српске Жељке Цвијановић, у буџет општине Петрово већ уплаћена средства за изградњу обданишта у Петрову у износу од 150.000 марака.

“Ми у Добоју смо најбољи показатељ шта значи када сви јединствени имамо јасне планове и циљеве. Данас је Добој највеће градилиште у Републици Српској само захваљујући доброј сарадњи и координацији са Владом Српске и тимом у Градској управи”, изјавила је Вулићева, изразивши увјерење да ће добра координација између Добоја и Петрова уз подршку Владе и предсједника Републике Српске донијети боље сутра грађанима.

“Добој је и наш град, на општину Петрово наслањују се и повратничка озренска села и зато је јединство свих нас веома битно за даљи напредак и развој цијелог краја”, рекао је др Благојевић.