ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ: донесен Правилник о подстицајима; Петрово приступа Споразуму градоначелника за климу и енергију; утврђен нацрт Одлуке о комуналним таксама; именовани начелници општинских одјељења и секретар СО; најављена тематска сједница о пословању Дома здравља

У Петрову је данас одржана четврта редовна сједница Скупштине општине на којој је по први пут донесен Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде. Овим документом прилику за подстицајна средства, поред произвођача млијека, паприка и краставца корнишона, који су у организованом откупу и који су и у претходним годинама остваривала права на подстицаје, добили су и пчелари, узгајивачи квалитетно-приплодних крмача и супрасних назимица, узгајивачи квалитетно-приплодних коза као и узгајивачи товних пилића. Планирана средства за подстицаје су са прошлогодишњих 25.000 повећана на 35.000 марака.

„Мислим да смо направили добру одлуку и да ће ово сигурно допринијети повећању и проширењу пољопривредне производње на подручју наше општине“, рекао је начелник општине Озрен Петковић. Он је истакао да су у појединим областима премије лимитиране, како не би дошло до ситуације да сва планирана средства оду великим произвођачима.

„Тако је конципиран и Правилник о подстицајима Владе Српске а циљ је да и ситнији произвођачи добију прилику за подстицај“, рекао је Петковић.

Петковићев став подржало је 12 од 16 присутних одборника, међу којима је био и доктор ветерине Душко Ђурић, који је и лично учествовао у креирању Правилника и који је нагласио да је намјера да се помогне и малим пољопривредним произвођачима да повећају производњу и достигну цифре које ће им омогућити остваривање и подстицаја ресорног министарства.

На овом скупштинском засиједању донесена је Одлука о приступању Споразуму градоначелника за климу и енергију и изради Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена – SECAP.

„SECAP подразумијева прикупљање свих података о емисији CО2, а кад се све стави на папир доћи ћемо до документа како да смањимо ту емисију за око 40% до 2030. године. На основу овога ће вјероватно бити расписивани јавни позиви за суфинансирање пројеката за смањење емисије CО2“, истакла је Драженка Максимовић, службеник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

Данас је утврђен и нацрт Одлуке о комуналним таксама, што је била обавеза јединице локалне самоуправе дефинисана Законом о измјенама и допунама закона о комуналним таксама.

„Оно што је новина у постојећем приједлогу јесу неке дјелатности које нису биле обухваћене у постојећој одлуци а ради се о привредним друштвима за финалну прераду дрвета, базним станицама, банкоматима и собама за изнајмљивање. Једна од дјелатности гдје је дат приједлог за смањивање комуналне таксе су привредна друштва која се баве производњом меса, месних производа и сточне хране а повећање је предложено за хотеле и мотеле“, истакла је начелница Одјељења за посторно уређење и стамбено-комуналне послове Мира Катанић. Нацрт ове одлуке биће упућен на сагласност ресорном министарству, након чега ће се у форми приједлога поново наћи пред скупштинским одборницима.

Пред одборницима су се нашли и планови и програми рада јавних установа Центар за социјални рад, Народна библиотека Петрово и Културно-туристички и спортски центар, као и Добровољне ватрогасне јединице. Сви наведени планови су усвојени а са дневног реда, након расправе, повучен је План рада Дома здравља „Озрен“.

„Имамо проблем са Домом здравља који послује негативно, планирамо тематску Скупштину везану за ову јавну здравствену установу, о финансијским и материјално-техничким проблемима те о менаџменту, и сједница ће бити одржана у наредном периоду“, најавио је предсједник СО др Зоран Благојевић. Он је, коментаришући информацију о остваривању права бораца, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и цивилних жртава рата у 2020. години, коју су одборници једногласно прихватили, нагласио да је чињеница да је у општину Петрово по овом основу за борачку популацију из општине Петрово издвојено 1.940.000 КМ из буџета Републике Српске, доказ да Влада Српске много чини за борачку популацију.

На данашњој сједници за секретара Скупштине именован је Бранислав Михајловић, дипл. правник из Петрова, који је послове секретара обављао и у претходном четворогодишњем мандату. Прилику за нови мандат добили су и досадашњи начелници општинских одјељења и то Одјељења за општу управу Зоран Стјепановић, дипл.ецц из Петрова и Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Мира Катанић, дипл. правник из Петрова. На мјесто начелника Одјељења за привреду и финансије именована је Мирјана Арсенић, дипл.ецц из Петрова, дугогодишњи службеник општинске администрације. Именовани су и чланови скупштинских радних тијела, чије именовање није извршено на претходним сједницама Скупштине.