Помоћ повратницима: УСКОРО АСФАЛТИРАЊА У ТУМАРАМА И КРТОВИ

Педесет хиљада марака које ће бити дозначене општини Петрово за асфалтирање дионице пута у повратничкој МЗ Тумаре на Озрену те пет хиљада марака за пројекат Црквене општине Кртова, епилог је јучерашње посјете в.д. директора Секретаријата за расељена лица и миграције РС Љубе Нинковића и његовог помоћника Перице Кољанина. На састанку са начелником општине Петрово Озреном Петковићем и предсједником СО др Зораном Благојевићем а потом и у сусрету са мјештанима Тумара и Кртове, Нинковић и Кољанин упознати су са проблемима са којима се боре Срби повратници на Озрену, у селима која територијално припадају федералној општини Лукавац.

“Сам наш долазак овдје би требао да буде доказ да ми хоћемо да помогнемо овим људима. Помоћи ћемо колико смо у прилици ове године а то је 50.000 марака за асфалтирање у Тумарама и 5.000 за цркву у Кртови а могу обећати да ћемо за наредну годину у програм активности уврстити наставак пројекта који ће Тумаре асфалтним путем повезати са Пањиком односно општином Петрово и Росуљама односно Лукавцем”, рекао је Нинковић, обећавши да ће, као члан БХ Комисије за избјеглице, настојати да обезбиједи и додатна средства.

Кољанин је нагласио да “Секретаријат има и друге видове помоћи за одрживи повратак и свакако ћемо помоћи овај крај”.

“Проблеме Срба повратника на Озрену ми смо предочили предсједници РС г-ђи Жељки Цвијановић приликом њене посјете општини Петрово. Резултат тога је и ова данашња посјета и средства која ће ускоро бити оперативна. Ми ћемо заједнички радити и даље и сигурно ћемо сви скупа, и мјештани и општина Петрово и Влада РС, направити значајне помаке када су у питању услови за живот на овом простору”, рекао је начелник Петковић.

Састанку у Тумарама присуствовао је и начелник општине Лукавац Един Делић који је најавио финансијску подршку за асфалтирање по пола километра пута у Тумарама и пута Кртова-Ступари.

Др Благојевић је оцијенио да је свако окупљање и разговор о проблемима повратника добар. “Добро је што смо се окупили јер ако људи не разговарају не знамо какви су проблеми. Моје мишљење као човјека је да је огњиште гарант слободе и сви морамо заједнички подржати људе који су се вратили или ће се вратити на своје огњиште”, закључио је Благојевић.