ПОВОДОМ ЗБИРКЕ „ЧЕКАЈУЋИ СВИТАЊЕ“ НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ УГОСТИО ПЈЕСНИКА ВОЈИСЛАВА ИЛИЋА

Млади пјесник из насеља Калуђерица у општини Петрово Војислав Илић недавно је објавио своју другу збирку пјесама под насловом „Чекајући свитање“, која је својеврсни наставак његовог првенца, збирке „Дописништво Балкан“, објављене прошле године. Збирка, према ријечима аутора, уз значајну дозу сатире говори о сумраку данашњег времена али садржи и пјесме које обрађују и тијесно повезане теме.

„Као што сам наговијестио у претходној књизи, нити могу нити желим, те с тим и не гледам на наше друштво као друштво које је дотакло само дно, али на друштво које тоне, то да. Стога увјеравам сваког читаоца, иако на путу ка дну, има наде да ово наше друштво, ма какво оно било, поново дохвати звијезде. Колико год да су далеко, дно је још даље, те се у том смислу надам свитању и изласку из зоне сумрака“, поручује Војислав.

Објављивање Војиславове збирке био је повод за свечани пријем који му је данас уприличио начелник општине Петрово Озрен Петковић, на ком су му уручени пригодни поклони.

„Велико је задовољство помоћи и подржати овакве младе људе. У данашње вријеме, које је, нећу рећи тешко али сигурно специфично, када смо преплављени кичем а култура сатјерана у ћошак, млади људи који се опредијеле за писање, за поезију, су право богатство и наша обавеза је да им пружимо сваки вид подршке. Војиславу честитам и желим пуно успијеха у даљем раду и стваралаштву и наравно пуно среће и успјеха  животу“, рекао је Петковић, изразивши наду да ће и други људи препознати значај културе и умјетности и бити подршка ствараоцима. Он је најавио да ће у склопу манифестације „Михољско љето“, којом се обиљежава Михољдан, Дан и Крсна слава општине Петрово, бити организована и промоција Војиславове књиге.

Војислав Илић је рођен 2000. године у Добоју, основно образовање стекао је у Петрову а средњу школу, смјер туристички техничар, завршио је у Добоју. Носилац је Вукове дипломе и био је ђак генерације. Образовање је наставио на Факултету за туристички и хотелијерски менаџмент у Београду, гдје такође остварује запажене резлтате. За своје пјесничко стваралаштво, чији коријени датирају још из четвртог разреда основне школе, стекао је многобројна признања. Међу најзначајнијима су награде за пјесме „Свијећа вјечности“, „Тесли, зачетнику модернога свијета“ и „Молитва“, које су освојиле републичка признања и награде, а пјесма „Чуј нас Свети Саво“ је и међународно призната.