ОТКРИВЕН И ОСВЕШТАН СПОМЕН-КИП НАЈМЛАЂЕМ БОРЦУ ВОЈСКЕ СРПСКЕ СПОМЕНКУ ГОСТИЋУ

Спомен-кип најмлађег борца Војске Републике Српске Споменка Гостића, који је са 14 година погинуо у Јовићима код Маглаја, откривена је данас, на празник Успења Пресвете Богородице, у порти манастира Светог Николе у Петрову. Споменик је освештао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, који је поручио да је Гостић мученик нашег времена, заједно са још 30.000 Срба који су пострадали за Републику Српску.

„Споменко је био међу најмлађима. Примјер честитог младића који воли своју земљу и који је страдао за њу и њене идеале“, истакао је владика Фотије.Владика је указао на потребу саборности и јединство Срба, поготово политичких лидера, како би ишли путем мудрости, на шта опомињу кости и жртве страдалих за слободу. Истакао је да постоји иницијатива да сви новопострадали са простора Епархије зворничко-тузланске, од балканских ратова до посљедњег одбрамбено-отаџбинског, буду канонизовани као новомученици.

„Народ који живи у истини, а ми дубоко верујемо да српски народ преко свете православне вјере живи у истини, јер је православље истина, они страдају“, рекао је владика Фотије и поручио да су српска мјеста препуна крстова и споменика страдања.

Спомен-кип Споменка Гостића открили су иницијатор и организатор пројекта Миле Савић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и одборник у Скупштини града Бијељина Милош Станишић.

Савић, који је и аутор документарног филма “Споменко на вјечној стражи” и књиге “Споменко и Озрен”, каже да су га на све ове активности подстакле ријечи покојног Гостића, када је својевремено позивао да се помогне дјеци и људима озренског краја, иако је сам Споменко био најугроженији. Изградња спомен-кипа, према његовим ријечима, финансирана је средствима добијеним од продаје књиге „Споменко и Озрен“, а само постављање кипа у манастирској порти помогао је начелник општине Петрово Озрен Петковић.

„Спомен-кип Споменка Гостића, малог дјечака а великог хероја, остаје на вјечној стражи као опомена будућим генерацијама а ја захваљујем аутору Савићу што је управо Петрово и наш манастир одабрао као мјесто гдје ће бити постављен“, рекао је Петковић.

Чину откривања и освећења спомен кипа Споменку Гостићу присуствовали су, између осталих, и командант 6. пјешадијске бригаде ОС БиХ бригадир Радован Јовић и пуковник Данко Штрбац, изасланик Војске Србије.