ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ГРАДА ДОБОЈ И ОПШТИНЕ ПЕТРОВО

Потписивањем Споразума о сарадњи данас су Град Добој и Општина Петрово озваничили сарадњу везану за оснивање посебне организационе јединице под називом „Дјечији вртић у улици Озренских одреда 60, општина Петрово“, која ће бити у организацијском саставу ЈПУ „Мајке Југовић“ Добој. Потписе на споразум ставили су начелник општине Петрово Озрен Петковић и замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић.

„Изградња и опремање вртића за нас је велика ствар јер можемо рећи да обданиште чекамо још од прошлог вијека. Захваљујем предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић која је препознала ову нашу потребу и донирала 150.000 КМ, са којима смо и почели реализацију пројекта изградње и опремања вртића. Такође, велику захвалност дугујемо и Граду Добоју на челу са градоначелником Борисом Јеринићем, који су нам изашли у сусрет да направимо заједничку причу везану за вртић, јер нам то представља значајне уштеде код финансирања установе“, рекао је начелник Петковић, нагласивши да ће укупна вриједност пројекта опремања вртића бити око 250.000 марака, те да је остатак новца обезбијеђен дијелом из буџета општине а другим дијелом  захваљујући донаторима: Министарству просвјете и културе РС, Министарству управе и локалне самоуправе РС, УНДП-у и Ворлд Вижн-у.

„Срећа је велика али имамо и један проблем а то је значајно већи број пријављених малишана од капацитета којим располаже установа. Капацитет је до 45 малишана а на јавни конкурс је пријављено више од седамдесеторо дјеце. Моје лично виђење и размишљање је да на прољеће направимо и адаптирамо још један објекат услован да бисмо уселили још једну групу дјеце, како бисмо испоштовали све родитеље и њихове малишане“, истакао је Петковић.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић истакао је да је Град Добој општини Петрово изашао у сусрет јер „ми смо један народ и малтене једно подручје“.

„Изузетно сам задовољан и срећаш што је Град Добој дао свој допринос да општина Петрово и на овај начин добија одлику градића, односно једног урбаног насељеног мјеста“, рекао је Ковачевић.

Вршилац дужности директора ЈПУ „Мајке Југовић“ Анђелка Кузмић, која је скупа са Петковићем и Ковачевићем обишла објекат Вртића у Петрову, нагласила је да је ово први пут у Републици Српској да се на овај начин организује рад неке организационе јединице јавне предшколске установе.

„Ми смо презадовољни да наша Република, наши градови и општине воде рачуна о томе да подаре прави значај предшколској дјеци, да они свој рани раст и развој проводе на мјесту гдје им је најљепше а то су свакако вртићи“, истакла је  Кузмићева, нагласивши да ће са малишанима у Петрову радити четири васпитача те да је тежња да у будућности то буде и већи број.

Како је истакнуто овом приликом до краја мјесеца септембра треба да буде завршено опремање објекта, монтирање намјештаја и покривање и ограђивање вањског простора-терасе, тако да би малишани, по први пут у историји општине Петрово, већ почетком октобра требали уселити у простор који је за њих припремљен по највишим стандардима прописаним за ову област.