ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА КРАЉИЦЕ – 26 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА БЕЗ КАЗНЕ

На озренском врху Краљица данас је обиљежено 26 година од када је НАТО авијација срушила телекомуникациони торањ и усмртила петорицу везиста Војске Републике Српске. На данашњи дан 1995. године страдали су Слободан Милотић из Калуђерице, Мирко Тривуновић из Осиње, Драган Савановић из Добоја, Свето Каишаревић из Кожуха и Жељко Лукић из Чечаве.

Предсједник Општинске борачке организације Петрово Душан Дујковић каже да на ово мјесто треба да долазе млађи нараштаји да се очува успомена на оне који су живот дали за Републику Српску.

Предсједник Удружења одликованих бораца Добој Зоран Благојевић указао је на стратешки значај уништења релеја од стране НАТО снага како би уништили комуникацију припадницима Војске Републике Српске и омогућили муслиманској страни да после неуспјеле четири офанзиве, и коначно етнички протерају преостале Србе са Возуће, и све оне који су тамо нашли спас током ратног вихора.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је НАТО бомбардовање до данас остао злочин без казне, и да скуп, који се на овом мјесту сваке године одржава, настоји да сачува културу сјећања на истину и подсјети надлежне институције да жртве и даље чекају на правду.

“Они су страдали на своме, у срцу Озрена”, изјавио је Петковић .

Предсједник Скупштине општине Петрово Зоран Благојевић каже да се са овог мјеста шаље порука да Срби нису никакви агресори, да се Краљица налази у срцу Озрена вијековима настањен Србима.

На спомен-плочу вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници борачких организација Републике Српске из Петрова, Добоја, Брода, Шамца, Бијељине и Теслића, Удружење Одликованих бораца Добој, Општинске управе Петрово и Трећег пјешадијског Република Српска пука.