МАРШ “СТАЗАМА ЕГЗОДУСА” И ОВЕ ГОДИНЕ УЗ УЧЕШЋЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ПЕТРОВО

Делегација општине Петрово, предвођена начелником Озреном Петковићем, данас је пјешачењем ратним “камионским” путем од Тумара до Стога, дугим 22 километра скупа са неколико стотина учесника, још једном симболично дала подршку протјераним становницима Возуће и околних мјеста. Полагањем цвијећа и паљењем свијећа одата је почаст свим убијеним српским војницима и цивилима.

Коментаришући информацију да је за вријеме парастоса испред спомен-крста гдје је пронађена масовна гробница са 21 тијелом, од којих је 17 било обезглављено, путем пролазила колона возила са истакнутим заставама Исламске државе, а узвикивано “Алаху екбер”, Петковић је најоштрије осудио овај инцидент.

“Најоштрије осуђујем провокацију и слободно могу рећи напад исламиста, јер су они заставама Исламске државе и покличима Алаху екбер напали душе Срба које су на најмонструозније начине побили на овом подручју, као и све нас који смо дошли да се помолимо за њих, у српској светињи. Ја само могу изразити наду да ће свијет коначно схватити ко је у протеклом рату био агресор, ко је атаковао на вјековну српску земљу док су Срби бранили животе, светиње и огњишта од исламских фундаменталиста који очито никада неће одустати од своје намјере да на овом простору затру све што је српско”, поручио је Петковић.

Марш “Стазама егзодуса”, који се у организацији Завичајног удружења Завидовићана одржава сваке године 10. септембра, подсјећање је на страхоте које су за становнике овог дијела Озрена започеле тог датума 1995. године. Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 Срба још трага.