ГРАДИ СЕ ХРАМ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА НА БАЈКОВЦУ

Захваљујући донацијама вијерног народа, Озренаца који живе овдје али и оних који су се расули широм свијета, те бројних других добрих људи, градња храма на бајковцу на Озрену тече планираном динамиком. Тренутно се изводе радови бетонирања полукупола на које се ослања централна купола, те врше припремни радови за зидање звоника, који ће бити висок 20 метара.

„Фирма Симпро из Добоја, односно власник фирме Боро Перић, на пола године нам је бесплатно уступио дизалицу која ће значајно олакшати радове, Слађан Јовић из Добоја нам је обезбиједио превоз за исту, тао да су нам на тај начин радови и олакшани и убрзани“, рекао је свештеник парохије Бајковац Радослав Милановић.

Паралелно с радовима на изградњи храма гради се и Светосавска сала у порти храма, за коју је, на молбу Слађана Јовића, Есад Турсуновић из Стјепан Поља (Турсунпром) донирао 650 блокова, пола тоне цемента и пола тоне креча, што ће бити довољно да се сала затвори са свих страна. Превоз материјала на градилиште донација је стоваришта Радијус из Грачанице.

„Веома је битно напоменути да смо Црквену општину Бајковац регистровали као правно лице, добили ЈИБ број, отворили жиро рачун и сада свако ко жели да уплати новчану помоћ за градњу храма то може учинити транспарентно, а ми сада можемо пројектом конкурисати на јавне позиве широм БиХ, како бисмо и на тај начин обезбиједили новац за градњу храма“, каже свештеник Радослав.

Храм у изградњи јуче су обишли начелници општина Петрово и Лукавац, Озрен Петковић и Един Делић са сарадницима, гдје их је протојереј-ставрофор Радослав Милановић, упознао са текућим радовима и планираном динамиком. Начелнику општине Петрово захвалио је на двије донације ове године од по 4000.00 КМ а начелника општине Лукавац обавијестио да је црквена општина Бајковац завршила регистрацију те да посједује сву потребну документацију да аплицира ка општинском буџету за помоћ.

„Искрено се надамо да ће општинске власти Лукавца имати слуха и помоћи градњу као територијално надлежна општина. А с Божијом помоћи ми ћемо најкасније крајем маја завршити зидарске и бетонарске радове и храм ставити под кров“, поручио је свештеник Милановић.