ЗАБРАНА ПАЉЕЊА ВАТРЕ – ИЗАЗИВАЧИМА ПОЖАРА СЛИЈЕДЕ КАЗНЕ

Начелник општине Петрово Озрен Петковић издао је наредбу којом се забрањује паљење ватре у шуми и у близини шуме, сваке ватре отвореног пламена на мјестима која за то нису предвиђена и адекватно обезбијеђена као и паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања Ватрогасне јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

У наредби су дата и упутства о превентивним мјерама и упутства за поступање у случају избијања пожара.

Наредбом је посебно наглашено да ће, уколико нису предузете претходне мјере а проузрокован је пожар, против починиоца који је пожар проузроковао бити предузете истражне радње и мјере у складу са законским прописима.

„Законом о заштити од пожара јасно је дефинисано да ће казном од 100 до 1.000 марака бити кажњено лице које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре. Ми ћемо поступати по закону, јер апели очигледно не дају резултате код појединаца“, рекао је начелник Петковић.

Од почетка ове године Добровољна ватрогасно-спасилачка јединица Петрово имала је  15 интервенција, од чега је 11 интервенција било на гашењу пожара узрокованих паљењем корова. У односу на исти период прошле године број пожара дупло је повећан.