ОМЛАДИНСКА БАНКА ПЕТРОВО – СЕДАМ НОВИХ ПРОЈЕКАТА И ДВА МИКРОБИЗНИСА

У Петрову су данас потписани уговори за реализацију седам пројеката неформалних група младих из ове општине, чија је укупна вриједност 19.660 КМ, а који ће кроз пројекат Омладинска банка бити подржани са 10.470 КМ. Код школских објеката у Петрову и Карановцу биће уређена и опремљена дјечија игралишта а у Сочковцу ће постојеће дјечије игралиште добити заштитну ограду. Куповином фитнес траке биће додатно опремљена теретана у Дому културе у Петрову, простор око Планинарског дома на Краљици биће ограђен, биће уређен спречки мост на путу Какмуж-Лохиња и његова околина а кошаркаши су добили подршку за организовање трећег по реду турнира „3×3 Петрово“.

Поред уговора за реализацију пројеката данас су потписани и уговори за подршку два микробизниса. Огњен Симић из Сочковца регистроваће микробизнис „Ронин“ чија је дјелатност пружање услуга уређења дворишта и других зелених површина, од идеје до реализације, док ће Славиша Тодоровић из Петрова регистровати „Кока транс“, који ће пружати услуге ископа и превоза теретним возилима. Микробизниси су подржани са по 2.000 КМ а са додатних 3.000 КМ подржан је раст и развој прошлогодишњег микробизниса „Димњачар Прашко“ који је регистровао Маринко Цвјетковић из Петрова.

“Заиста је задовољство видјети ове младе људе који желе да раде и стварају на подручју наше општине, да уз доста волонтерског рада допринесу и бољим условима за живот али и чистијој и здравијој средини. Ми смо првобитно планирали подршку за пет пројеката, међутим након што се на јавни позив пријавило седам неформалних група младих изнашли смо додатна средства за подршку свим пројектима. Настојаћемо да и у будуће обезбиједимо подршку за све“, рекао је начелник општине Петрово Озрен Петковић, посебно захваливши Фондацији Мозаик на дугогодишњој успјешној сарадњи.

Директор Програма Омладинске банке Фондације Мозаик Жељко Пауковић нагласио је да успјешна сарадња са општином Петрово траје од 2012. године и да је до сада подржана реализација око 55 пројеката младих људи и три микробизниса.

„Важно је истаћи да ћемо ми сарадњу са општином Петрово наставити и наредне четири године и да ћемо заједно одговарати на потребе младих људи и потребе локалне заједнице. Као и до сада пружаћемо и материјалну али и сваку другу подршку и пројектима али и микробизнисима, како би они могли опстати на тржишту и додатно се развијати. Кроз lonac.pro могу се обезбиједити и додатна средства тако да позивам све младе људе да искористе ове прилике“, рекао је Пауковић.

У периоду од 2012. до 2021. године за подршку реализацији 48 пројеката неформалних група младих општина Петрово и Фондација мозаик обезбиједили су 67.409 КМ.