ВЕЧЕРЊА БОГОСЛУЖЕЊА, ПАЉЕЊЕ ЛИЛА, КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКИ ПРОГРАМ, ЗАБАВА ЗА МАЛИШАНЕ – РАДОСТАН ДОЧЕК ПЕТРОВДАНА

У портама цркви у Петрову и Сочковцу вечерас су најмлађи, уз помоћ одраслих, палили петровданске лиле, његујући тако обичај и традицију којој је до прије пар година пријетило изумирање. Ову радост за малишане приредили су свештеници Јовица Лазаревић и Давор Петковић у сарадњи са парохијанима, за неке лиле побринули су се родитељи а за све малишане који нису били спремни, лиле и слаткише обезбиједила је директор Туристичке организације Петрово Слађана Баји.

Паљењу лила претходила су вечерња богослужења, након којих су услиједила забавна такмичења за најмлађе Сочковљане а културно-умјетнички програм за све присутне у порти храма Покрова Пресвете Богородице у Петрову, који је организовало културно-умјетничко друштво „Милован Гајић“ Петрово.

У програму су, поред домаћина, наступили и КУД-ови из Брода и Крепшића, а сви скупа су изазвали одушевљење присутне публике. Посебан аплауз добила је дјевојчица Лана Јефимић из Брчког, чији се звонки глас разлијегао Петровом док је пјевала „Весели се српски роде“. Предсједник КУД-а домаћина Дарко Петровић захвалио је учесницима програма на још једном лијепом и богатом дружењу, као и вјерној публици која је, како је нагласио, најјачи мотив за рад друштва, које ће ове године прославити и велики јубилеј, 70 година постојања и рада.

Свештеник Јовица Лазаревић је у обраћању присутнима са радошћу објавио да је захваљујући прилозима вјерника прикупљен већи дио средстава за иконописање храма које је започело прије два мјесеца, да је пола посла већ завршено, те да се нада да ће комплетан храм бити осликан до краја августа.

Велики правослани празник Петровдан, посвећен светим апостолима Петру и Павлу, вјерници ће молитвено прославити сутра, Светом литургијом која ће почети у 09:00 часова.