ПЕТРОВДАНСКО БОГОСЛУЖЕЊЕ У ХРАМУ НА БАЈКОВЦУ

У организацији Црквене општине Бајковац данас је у овом озренком насељу прослављена храмовна слава, Свети апостоли Петар и Павле – Петровдан. За разлику од прошлогодишњег Петровдана, када је Света литургија служена испед храма у изградњи, који је само дјелимично имао озидане зидове, данас су се вјерници са својим свештеницима молили у закровљеном храму.

„Хвала Богу данас на Петровдан дочекали смо наше вјернике, пријатеље, донаторе да се заједно помолимо и прославимо празник у закровљеној цркви овде на Бајковцу. До сада смо озидали цркву и урадили грубе грађевинске радове те поставили столарију на звонику и куполи храма. Столарија за приземље је наручена и чекамо да се испоручи. Добили смо крстове од инокса величине два метра, они чекају постављање и надамо се до јесени да ће бити постављен лим, кров, крстови и омалтерисан звоник. Све овде што радимо је захваљујући искључиво донаторима, општинама које желе помоћи, прије свега општини Петрово и њеном руководству, затим компанијама и појединцима. Некада је поента да цркву направи један човјек али овде је важно истаћи да нашу цркву гради много, много људи, са разних простора, и да сви они градњом овог храма граде своју вјеру, своју љубав према Христу и према ближњима“, рекао је парох озренске парохије протојереј ставрофор Радослав Милановић, изразивши срећу и задовољство присуством великог броја вјерника на молитвеном, те посебно захваливши свим донаторима из Републике Српске, Федерације БиХ, из Републике Србије и из дијаспоре, који нису били у прилици да присуствују данашњој прослави и дружењу.

Кум овогодишње храмовне славе био је Небојша Сарафијановић из Ступара а кумство за наредну годину преузео је Слађан Јовић из Добоја, Озренац по поријеклу, који је у протеклом периоду несебично помагао градњу храма, како личним радом и донацијама, тако и обезбјеђивањем других донатора.

Након свете литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне вјернике, дружење уз пјесму и неизставно озренско коло.