МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА И ДИРЕКТОР ФОНДА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ ДАНАС У ПЕТРОВУ

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић најавио је да ће од сриједе, 10. августа, бити расписан јавни позив за подстицај малим и средњим предузећима, старим занатима, иновацијама и дигиталним трансформацијама у оквиру привредних субјеката, са расположивим фондом од 500.000 КМ. Петричевић је рекао да ће јавни позив бити отворен 15 дана и да ће, у зависности од броја заинтересованих, тај фонд можда бити и коригован.

“Циљ нам је да подршка привреди буде континуирана, што и јесте. Већ четврту годину дајемо подстицаје за набавку нових технологија, а ове године уводимо и подршку малим и средњим предузећима”, изјавио је Петричевић новинарима у Петрову. Он је указао на значај тога што привредници од Владе и институција могу рачунати на подршку у пословању како би могли планирати своје обавезе и инвестиције.

Петричевић је данас посјетио фабрику кревета “Моделс” у Петрову, која послује у саставу компаније “Кавгико”, да би упознао власника о виду подршке ресорног министарства кроз подстицаје за повећање плата који за привреднике у шестом обрачунском периоду истиче 28. августа, те набавке нових технологија. Он је рекао да се реализација пристиглих захтјева који су тренутно на процјени очекује почетком септембра, када и потписивање уговора. Према његовим ријечима, на посљедњи јавни позиву за набавку нових технологија са расположивим фондом од 12.000.000 КМ пријавило се 313 привредника, док их је прошле године било 207 са расположивим фондом од 7.000.000 КМ, а који су у укупном износу кроз инвестиције генерисали око 64.000.000 КМ.Он каже да је анализа ефеката по прошлом јавном позиву утврдила и да је генерисано више од 400 нових радних мјеста.

“По овом посљедњем јавном позиву очекујемо да ћемо имати инвестиције у прерађивачкој индустрији веће од 100.000.000 КМ”, изјавио је Петричевић.

Власник групације “Кавгико” Арслан Кавгић, у чијем саставу је однедавно почео да ради и погон у Петрову, најавио је да ће конкурисати на јавне позиве. Он је рекао да до септембра планира запослити додатних 100 радника с обзиром на то да групација производе пласира на тржиште ЕУ, са мјесечном производњом од 1.000.000 КМ и са тенденцијом да се тај износ удупла.

Петричевић је претходно боравио у Општинској управи Петрово, гдје је са руководством општине разговарао о актуелним проблемима.Начелник општине Петрово Озрен Петковић рекао је да је министра упознао о проблему атрактивног производног погона “Дувапласт” у Какмужу који није у функцији, како би се иницирало да се у рјешавање укључе Влада Српске, Пореска управа и Министарство правде Српске.

Петковић је данашњу посјету директора Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Срђана Тодоровића искористио и да би био ријешен проблем локалне депоније, гдје је надлежни инспектор изрекао забрану депоновања отпада.

Тодоровић је најавио да ће Фонд и општина обезбиједити средства да се прибави документација која би претходила добијању одобрења за привремено депоновање отпада.Он рјешење проблема види у санирању и затварању локалне депоније како би се у потпуности прешло на систем претоварних станица и одвоз отпада на регионалну депонију у Добоју.Састанку је присуствовао и посланик у Народној скупштини Републике Српске Славко Глигорић.