ОБИЉЕЖЕНА 27. ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА КРАЉИЦЕ

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на озренском врху Краљица данас је обиљежено 27 година од када је авијација НАТО-а срушила телекомуникациони торањ и усмртила петорицу везиста Војске Републике Српске. На данашњи дан 1995. године под рушевинама торња погинули су Слободан Милотић из Калуђерице, Мирко Тривуновић из Осиње, Драган Савановић из Добоја, Свето Каишаревић из Кожуха и Жељко Лукић из Чечаве.

Начелник општине Петрово Озрен Петковић поручио је да је данашњи дан изузетно тежак а посебно за породице страдалих војника, који су живот дали да би данас Срби живјели у слободи.

Предсједник Скупштине општине Петрово Зоран Благојевић захвалио је окупљенима што се чува култура сјећања на околности грађанског рата током којег су се Срби бранили. Он је подсјетио да је са простора Озрена притјерано и расељено 35.000 Срба са 52 насељена мјеста, и само тамо гдје се зауставила Војска Републике Српске тамо се наставио живот, док не и у мјестима које су освојиле муслиманско-хрватске снаге потпомогнути НАТО снагама.

Предсједник Завичајног удружења Завидовићани из Добоја Зоран Благојевић поручио је да 7. септембар 1995.године не може бити заборављен јер су снаге НАТО-а бомбардовале релеј на Краљици како би уништиле комуникацију припадницима Војске Републике Српске и омогућиле муслиманској страни да, послије неуспјеле четири офанзиве, коначно етнички протјера преостале Србе из Возуће и све оне који су тамо нашли спас током ратног вихора.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић током обраћања осврнуо се на улогу међунурадне заједнице, првенствено земаља западне Европе и САД-а, за које наводи да су директно одговорни за разбијање некадашње СФРЈ, једностраног признања некадашњих република и избијања ратних сукоба, укључујући и онај у БиХ.

“НАТО пакт се ставио у улогу директне помоћи Бошњацима и Хрватима, која се у почетку заснивала на медијској сатанизацији Срба, затим помоћ у наоружању и опреми, политичкој помоћи код међународних институција, а када све то није било доста услуједила је и директна војна интервенција “, изјавио је Остојић, нагласивши да је у тој војној агресији резултат и страдање петорице младића на Краљицу, за које нико није одговарао као ни за друге злочине над српским народом.

Код спомен-плоче вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници борачких организација из Петрова, Добоја, Брода, Шамца, Теслића, Удружења одликованих бораца Добој, Општинске управе Петрово и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.