ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ВЛАДЕ МАЂАРСКЕ ПРИВРЕДИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДАНАС ЈЕ ПРОМОВИСАН ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У ПЕТРОВУ

Пољопривредним произвођачима са подручја општине Петрово данас је представљен Програм подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, који проводи Фондација за одрживи развој Републике Српске ,,Прогресус”, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и локалних заједница.


Представник Фондације „Прогресус“ Игор Пожгај рекао је да је ријеч о првој фази подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је појаснио да ће пољопривредни произвођачи имати могућност да остваре право на бесповратна средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра, односно до 70% вриједности механизације, опреме и алата које ће набавити кроз овај програм. Навео је да је приоритетни услов да пољопривредници желе да набаве механизацију мађарске производње, да им се земљиште налази на територији Републике Српске или Брчког и да су уписани у регистар пољопривредних газдинстава, с тим да газдинство могу регистровати и сада.


„Прогресус проводи пројекат и ми се трудимо да дођемо до што више пољопривредника како бисмо представили пројекат и његове погодности. Пољопривредници из општине Петрово имају ту срећу да ће од начелника општине и општинске администрације имати сву могућу помоћ и подршку у самом поступку аплицирања, што није случај у неким другим срединама“, рекао је Пожгај.


„Ово је одличан пројекат и прилика за наше пољопривредне произвођаче и ми ћемо се максимално укључити како бисмо им помогли, како савјетодавно тако и код самог попуњавања апликације за пријаву. Службеници општинске администрације биће на располагању и оним пољопривредним произвођачима који су заинтересовани за овај програм подршке а који нису били у прилици да присуствују данашњој презентацији, моћи ће добити све информације које су презентоване на данашњој промоцији и помоћ при апликацији уколико то буду жељели“, рекао је начелник општине Петрово Озрен Петковић.


Јавни позив за пријаву на овај пројекат отворен је 01. септембра а крајњи рок за подношење пријава је15. октобар.