МАРШ “СТАЗАМА ЕГЗОДУСА” – ПОДРШКА ОПШТИНЕ ПЕТРОВО У ОБИЉЕЖАВАЊУ 27 ГОДИНА ОД МАСОВНОГ СТРАДАЊА ВОЗУЋАНА

Егзодус Срба са подручја Возуће и околних мјеста велики је злочин без казне, рекао је начелник општине Петрово Озрен Петковић, који је полагањем цвијећа, скупа са бројним званичницима Републике Српске и представнивима организација и удружења, пред Спомен-крстом у порти Цркве Светог Ђорђа у Стогу одао почаст српским мученицима.

“Злочин нема ни вјеру, нацију, као ни боју коже и зато сви злочини морају да се прицесуирају, али, нажалост, Срби у БиХ на својој кожи осјећају да то није баш тако”, додао је Петковић данас у Стогу, гдје је дочекао неколико стотина учесника марша “Стазом егзодуса 2022”, међу којима су традиционално били и чланови организација и удружења као и појединци из општине Петрово.

Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана које је данас организовало марш “Стазом егзодуса”, поручио је да ће овај марш бити организован и у наредном периоду у помен погинулим и несталим Србима са овог подручја, како би и даље живјели и одржало се сјећање на њихову жртву.Благојевић је истакао да је задовољан што у маршу учествују млади који су гарант да се овакви догађаји не забораве, да одговорни за злочине буду и процесуирани.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима “Ураган”, “Фарз” и “Бадр ал Босна”.Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Tрећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАTО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага и други. Tада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.